Egy nap alatt 502 hektár bevetve, na ebből 1000

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 23.

Elkészült a Väderstad 1000. Tempo L vetőgépe, mely már a 2017-es bemutatásán világrekordot állított fel teljesítményével. Ennek elvitathatatlan szerepe volt az értékesítés gyors felfutásában.

 

Väderstad Tempo L vetőgépe a mezőgazdaságban
A Tempo L gyártósoron dolgozók (Fotó: Väderstad, sajtóanyag)

 

Megnyíltak az ajtók a nagyobb területen gazdálkodó üzemek irányába

A Väderstad – a talajművelés és a vetés gépesítése terén egyik vezető vállalat – Tempo L vetőgépének bemutatásakor megnyíltak az ajtók a svéd gyártó előtt a nagyobb területen gazdálkodó üzemek irányába.

A folyamatot felgyorsította az ugyanabban az évben felállított világrekord: egy Tempo L18 vetőgép 502 hektárnyi területet vetett el 24 óra leforgása alatt, 20 km/h átlagos sebességgel. A Väderstad által szabadalmaztatott PowerShoot technológia nagy menetsebesség esetén is páratlan vetési pontosságot garantál mind tőtávolság, mind pedig vetési mélység tekintetében.

Az elméletet igazolta a gyakorlat

„A Tempo L új mércét állított fel a nagysorszámú vetőgépek szegmensében a teljesítmény és a vetésminőség terén. Két hónappal a világrekord beállítását követően a gödöllői Szent István Egyetem kollégái 6 808 növényen végezték el a vetés minősítését célzó méréseket. Az eredmények magukért beszéltek, a vetési mélység, a kihagyás és a kettős vetés tekintetében minimális eltérést tapasztaltak az elméleti/beállított értékekhez képest” – mondta Mattias Hownert, a Väderstad értékesítési és marketing igazgatója.

 

Väderstad Tempo L vetőgépe a mezőgazdaságban
A Tempo L mezőgazdasági munka közben (Fotó: Väderstad, sajtóanyag)

 

A Väderstad éves szinten 5 500 mezőgazdasági munkagépet gyárt

Az elmúlt héten a négy éve gyártásban lévő Tempo L modellből is legördült az 1000. darab. A Tempo L 8-24 soros változatban rendelhető, sőt ez év júniusától megkezdődik a legnagyobb típus gyártása is, ami a 12 méter munkaszélességgel bíró Tempo L32 lesz.

Andreas Karlsson az egyik vezetője annak a gyártósornak, ahol a Tempo L is készül, főként kézi munkaerő felhasználásával.

„Ha utána számolok, akkor ebből az 1000 Tempo L-ből legalább 500 összeszerelésénél már én voltam a gyártás vezetője. Óriási büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a mi csapatunk kezei alól kerülnek ki a világrekorder vetőgépek újabb és újabb darabjai” – mondta Andreas Karlsson.

 

Andreas Karlsson, Väderstad
Andreas Karlsson, a Tempo L gyártósorának egyik vezetője (Fotó: Väderstad, sajtóanyag)

 

A Tempo család tovább folytatja diadalútját, és minden évben újabb gazdálkodók százai számára teszi elérhetővé a páratlan vetésminőség és a rendkívüli teljesítmény adta nagyobb hatékonyságot és jövedelmezőséget. Az 1000. Tempo L is hamarosan gazdájához kerül, ahol számos termékeny év vár rá.

 

Forrás: Väderstad, Sajtótájékoztató

Összeállította: Barna Ferenc