fbpx

XI. alkalommal is innovációkkal tarkította Légyott bemutatóját a Bayer

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 11.

2014. május 29. Felgyő – Héjja Testvérek Kft.

Matyasovszki István, a Bayer CropScience marketing és fejlesztési igazgatója, illetve Dr. Dariusz Przeradzki, a Bayer CropScience magyarországi üzletágvezetője nyitotta meg a rendezvényt, melyet immár 10 éve indítottak útjára, és a mai napig képes megújulni. A helyszínek változtatásával, de a színvonal megtartásával próbálnak a termelőkhöz minél közelebb kerülni. Így a rendezvényen már sok ismerős arcot köszöntöttek barátilag is.

Héjja István - Héjja Testvérek Kft.Héjja István – Héjja Testvérek Kft.

1993 óta gazdálkodunk. Mára termőterületeink összességében közel 2000 hektárt ölelnek át, melyből 1000 hektárt sikerült öntözéses területté fejlesztenünk. Az elmúlt 20 évben a kitartó munkánknak és az előrelátásunknak köszönhetően egy komplett agrár-élelmiszeripari csoporttá fejlődtünk, a növénytermesztés mellett állatokat is tenyésztünk, rendelkezünk egy vágóhíddal és egy húsipari feldolgozó üzemmel.

Büszkeséggel töltött el, amikor bő fél éve megkeresett minket a Bayer és felkértek a Légyott rendezvénysorozatuk házigazda szerepére. Nagy örömmel mondtunk igent, hiszen cégünk alapfilozófiája, hogy legyünk nyitottak az innovációra, ráadásul a Bayer cégcsoporttal már a kezdetektől együttműködünk. Anno 1994-ben vágtunk bele a növénytermesztésbe és mondhatom, hogy a Bayer aktuálisan piacon lévő csúcstermékei sosem hagytak cserben, megbízhatóan és hatékonyan dolgoztak és dolgoznak mind a mai napig. Mi hosszútávon szeretünk gondolkodni, a jövőben is szeretnénk legalább annyira sikeresek lenni, mint az elmúlt 20 évben. Végszóként kiemelném, hogy nem csak a kiváló termékek voltak ebben segítségünkre, hanem a Bayer kitűnő szakértelemmel rendelkező munkatársainak is köszönhetjük, hogy évről-évre „sonka nő a kukoricánkból”.

easyFlow – a Bayer CropScience és az agrotop GmbH közös fejlesztése

A megnyitó után 6 szekcióba csoportosulva valós életkörülmények között, egy szakmai bemutatón vehettek részt a meghívottak. A kukorica, repce, búza és napraforgó parcellák között a legutóbbi hannoveri AGRITECHNICA kiállítás ezüstérmesével, azaz az easyFlow névre keresztelt tartálybetöltő rendszerrel ismerkedhettek meg a gazdák. „Ezen innováció a folyékony növényvédő szerek kiadagolásában és a permetlé előkészítésében lesz nagy segítségünkre” – hangsúlyozta Csorba Csaba, a Bayer CropScience marketing menedzsere.

Az eszköz használatakor a permetlé készítése során az előkészítő nem érintkezik a növényvédő szerrel, ami nagy előrelépés a biztonságos felhasználásban. Sem a zárófólia, sem a göngyöleg tisztítására használt mosóvíz nem kerül a tartályon kívülre, így a környezeti terhelés csökken.

Az easyFlow az első olyan zárt rendszer, ami a kis és közepes kiszerelésű folyékony növényvédő szerek szennyeződés-, csepegés- és szivárgásmentes, tiszta adagolását teszi lehetővé. Az easyFlow az 5-10 literes (azaz a 63 mm kiöntőnyílás átmérőjű) sztenderd növényvédő szer kannák permetező tartályba történő részleges vagy teljes ürítését teszi biztonságossá.

A rendszer egyik része a permetező tartályon lévő adapter, ami könnyen, akár utólag is felszerelhető. Ehhez tökéletesen csatlakozik a másik rész, a lezárt vagy már bontott kannára csavarozható adapter. A zárófólia felnyitása a már zárt rendszerben történik. Maga a fólia a kannán marad, csupán az adagoláshoz szükséges méretű (a fólia kb. 80%-át kitevő) lyukat üt rajta a rendszer erre alkalmas része. Az adagolás egyszerűen, külön mérőedények használata nélkül, egyenesen a kannából, könnyen megoldható.

A folyékony növényvédő szer adagolásának befejezésekor a még zárt rendszerben történik a göngyöleg tisztítása is, az ehhez használt „mosóvíz” is egyenesen a permetlé tartályba ürül. Az adagolás befejeztével mind az adapter, mind a göngyöleg növényvédőszer mentes lesz, így a kiürült göngyöleg további tisztítás nélkül leadható a kijelölt gyűjtőhelyeken. Az easyFlow használatakor a tisztítás kb. 1 percet vesz igénybe, ami a hagyományos háromszori öblítéshez és a mérőedények külön tisztításához képest komoly időmegtakarítást jelent.

Innovációból nem volt hiány növényvédő szer terén sem

Az idei repceszezon gombaölő nagyágyúja a Bayer újdonsága, a Propulse. Az egyedülálló biztonságot adó gombaölő szer két eredeti Bayer hatóanyagot tartalmaz. Az egyik a repcetermesztésben már jól bevált protiokonazol, a másik az újonnan kifejlesztett fluopiram. A fluopiram lassabban mozog, ezáltal hosszabb ideig marad a viaszrétegben, ez a Propulse hosszú hatástartamának záloga, míg a protiokonazol gyorsabb mozgásával azonnal megkezdi munkáját a levél belsejében, a már bejutott fertőzésekkel szemben. A Propulse a repcevirágzásban alkalmazva kiválóan teljesít, többek között a fehérpenészes rothadásért felelős Sclerotinia sclerotiorum és az Alternária, más néven Alternaria brassicae ellen is kiemelkedően hatékony, mely az egyik legveszélyesebb repcebetegség, a becők felnyílását és a magvak kipergését okozza.

A XI. Bayer Légyott bebizonyította, hogy a sikeres vállalkozások különleges terméket árusítanak, hiszen az üzlet hosszútávú sikerességéhez nem csak jó észjárás, hanem innovációs találmányok is kellenek.

A rendezvényen készült fotók IDE kattintva megtekinthetőek.