fbpx

A jövedelmező őszi káposztarepce

Írta: - 2014 július 11.

Két cégünk mintegy 5000ha szántóföldön gazdálkodik: 2000ha kukorica, 1300ha kalászos, 1000ha napraforgó és 700ha őszi káposztarepce osztozik a területeinken. A talaj és klimatikus adottságok is igen változatosak földjeinken, jelentősen befolyásolva terméseinket.

Az őszi káposztarepce jövőjét, népszerűségét gazdasági fontossága határozza meg. Értékes növényi olajának sokszínű fölhasználhatósága stabil keresletet, jó értékesítési lehetőséget jelent számunkra. Kontinentális éghajlati viszonyok mellett a vetés-keléskori aszályt tekintem a legnagyobb kockázatnak térségünkben e növény termesztésénél, ugyanakkor a nagy nyári aszályt már elkerüli, amely szintén fontos momentum volt azon döntés meghozatalánál, hogy ma már a területünk jelentős részén termesztjük ezt a növényt.

Akkori döntésünket nem bántuk meg:

Biztonságos termeszthetőségének és jövedelmezőségének köszönhetően vetésterülete ma már vetekszik a napraforgóéval Baranyában, ami gazdaságainkra is igaz. A tavalyi évben a legnyereségesebb kultúránk a repce volt, melyet a reménypusztai 4,7 tonna/ha és a gyengébb adottságok mellett szintén kiváló 3,7 tonna/ha-s pécsváradi üzemi terméseredményeinknek is köszönhetünk.

A PIONEER kukorica, napraforgó és repce vetőmagjaival és szakembereivel már kezdetek óta szoros, jó kapcsolatom van. Fontos a megbízható jelenlét és szakértelem, nemcsak a hibridek kiválasztásánál, de az új előrelépési lehetőségek, vagy esetleg felmerülő problémák megoldásának keresésénél is.

A Pioneer hibridrepcék közül a nagytermő PR46W21-es, az univerzális PR46W14 és a közkedvelt MAXIMUS® (féltörpe jellegű) PR44D06-os is sikeresek nálunk. Mindhárom hibridet jellemzi a vetésidőbeli rugalmasság, kórtani előnyök és alkalmazkodóképesség. Ezek a tulajdonságok segítik a nagy termések és a minőségi végtermék elérését.

Töretlenül hiszek a Pioneer cég nemesítői munkájában, ugyanakkor fontos a saját tapasztalás és helyi viszonyaink melletti korrekt tesztelés is a legelőnyösebb Pioneer hibridek kiválasztásánál. Reménypusztán hagyományteremtő módon a Pioneerral közös repce kísérletet állítottunk be azzal a céllal, hogy a hibridek közül a legjobban alkalmazkodó, legnagyobb termőképességű anyagokat mielőbb a köztermesztésbe tudjuk vonni, ezáltal az új hibridekben rejlő genetikai potenciált azonnal realizálni tudjuk saját gazdaságainkban is. Az említett kísérleti területünkön bemutatót szerveztünk, amelyet együtt szemléztük meg a környező termelőkkel, szakemberekkel.

Remélem, a betakarításkori bemérések a helyi termesztőknek, gazdáknak is segítenek majd a döntések meghozatalánál.

Kívánom számukra, hogy a Pioneer repce hibridek használatával Ők is tapasztalják meg az ezekben rejlő lehetőségeket, előnyöket.

Pécsvárad, 2014-06-02

Fábián András a Pécsváradi Agrover Kft. és a Reménypusztai Kft. ügyvezetője

Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva!

www.pioneer.com/hungary

www.dupontpioneerhirlevel.com

A DuPont ovális logó a DuPont hivatalosan bejegyzett védjegye.

®, TM, SM a Pioneer bejegyzett védjegyei. ©2014 PHII.