fbpx

Fendt Variotronic. Mert az integráció előnyt teremt.

Írta: - 2014 július 11.

Az AGCO/Fendt a Variotronic koncepcióját új, innovatív funkciókkal egészítette ki. A jövőben arra is lesz lehetőség, hogy a VarioGuide szántóföld-beállításait a járműpark más gépeivel is harmonizálja. Ezen kívül a Variotronic IM-mel (Implement Management) is kiegészítették a traktorokat, amelynek lényege az, hogy a traktort a munkagép vezérli ISOBUS-on keresztül. A Variotronic vezérlési koncepció jelentős alkotóeleme az AGCO üzleti stratégiájának, a FUSE-nak, amellyel az AGCO az új technológiákat, a kulcsfontosságú márkáit és a kereskedelmi hálózatát még szorosabban összeköti.

Variotronic IM: remek összhang a traktor és a csatolt munkaeszköz között

A kényelmes Variotronic vezérlési koncepcióval az AGCO/Fendt-nek sikerült megfelelnie az ügyfelek funkcionalitás terén támasztott igényeinek – mint a számos beállítási lehetőség és ugyanakkor logikus kezelés. A koncepciót folyamatosan új, innovatív funkciókkal egészítik ki.

A Variotronic IM esetében a csatolt munkaeszköz vezérli a traktort. Ehhez ISOBUS-on keresztül összekötik a traktorral az eszközt, amely meghatározott funkciók elvégzésére utasítja a traktort, pl. egy hidraulika szelepet használjon a körbála préselésnél vagy pedig a haladási sebességet adja meg a traktornak. Amikor a körbála elkészült, a bálázó jelez a traktornak, hogy az csökkentse a sebességet és álljon meg, hogy megkezdődhessen a bála csomagolása, összekötése. Így minden körbála ugyanolyan minőségű és egyformán tömör lesz. További előnye a Variotronic IM-nek, hogy a gépkezelő érezhetően megkönnyebbül, és kizárólag a folyamatok optimalizálásának és a munka eredményének szentelheti figyelmét. A biztonság kedvéért a gépkezelőnek minden funkciót egyesével kell elfogadnia, és arra is lehetősége van, hogy bármikor, bármelyik automatikus funkciót kézi vezérlésre állítsa. Az AGCO/Fendt több mezőgazdaság gépgyártóval is együttműködik a Variotronic IM rendszer keretein belül.

VarioGuide: Egyszerű adatátvitel

Az automatikus VarioGuide párhuzamvezető rendszerrel, amely a legkorszerűbb műholdas technológiával működik, a felhasználók éjszaka és rossz látókörülmények között is nyugodtan dolgozhatnak, és figyelmüket teljes mértékig a csatolt munkaeszköznek szentelhetik. Eddig a felhasználóknak a szántóföld adatainak – mint a nyomtáv vagy az akadályok – lekérdezéséhez minden traktorral külön be kellett járnia a területet. Mostantól megvan a lehetőség arra, hogy a szántóföldhöz tartozó beállításokat az egyik traktorról egy másik mezőgazdasági gépre, vagy USB-stick segítségével akár egy számítógépre is átvigyék. Ezzel időt, költségeket és üzemanyagot takaríthat meg.

VarioDoc: most még precízebb

A dokumentáció a mezőgazdasági vállalkozások korszerű vezetésének legfontosabb alapja. A Varioterminálba integrált VarioDoc-kal az adatokat egyszerűen dokumentálhatja és lekérdezheti.

Eddig a nehéz talajmegmunkálás esetében a sebesség megadása gyakran pontatlan volt a csúszás mértékétől függően, mivel gyakran hiányzott a radar a traktorokból. Mostantól a VarioDoc és a VarioGuide által szolgáltatott műholdas pozíciójeleket is felhasználja a rendszer a szlip és a pontos sebesség kiszámítására. Az eredmény a sebesség pontos meghatározása. Így a VarioDoc az adatokat még pontosabban feljegyezheti.

FUSE: Az integráció és a teljes géppark összehangolása

A Fendt Variotronic fontos alkotóeleme a FUSE-nak, az AGCO átfogó elektronikai stratégiájának, amely tökéletes integrációt és harmonizációt tesz lehetővé a mezőgazdasági vállalkozók teljes gépparkjában. A FUSE neve alatt az AGCO a precíziós mezőgazdaság számára már nemcsak üzemeltetési költségek csökkentésére és a hatékonyság fokozására kínál megoldásokat. Egyúttal olyan megoldások is születtek, melyek lehetővé teszik pl. a talajkímélő, víztakarékos és csökkentett károsanyag-kibocsátással járó munkát. Ezekből a lehetőségekből azok a mezőgazdasági vállalkozások is profitálhatnak, amelyek gépparkjában többféle AGCO márka gépe is megtalálható.