fbpx

PX113: A legnagyobb termőképességű MAXIMUS® repcehibrid

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 18.

2006 volt az első év, amikor a Pioneer Hi-Bred megjelent a MAXIMUS® repcehibridekkel Magyarországon. Kivételes tulajdonságaiknak köszönhetően ezek a hibridek azóta meghódították a piacot, egyre több termelő dönt mellettük, és mára a repcetermesztés meghatározó szereplőivé váltak. A Pioneer MAXIMUS® repcehibridek történetében az első bevezetés utáni 10. év igazi mérföldkő volt. E kerek évforduló alkalmából egy új, minden korábbi Pioneer MAXIMUS® repcehibridet felülmúló hibrid, a PX113 került bevezetésre, amely termőképességben és kórtani tulajdonságokban újabb előrelépést jelentett. A PX113 az első Pioneer MAXIMUS® repcehibrid, amyley Phoma Rlm7 rezisztenciával rendelkezik.

Egyre több termelő dönt úgy, hogy Pioneer MAXIMUS® repcehibridekre alapozza termesztését. A Kleffmann piackutató cég adatai szerint 2015 óta minden évben stabil a Pioneer MAXIMUS® repcehibridek vetésterülete. A fokozódó érdeklődés a Pioneer MAXIMUS® repcehibridek iránt kivételes tulajdonságainak köszönhető.

A Pioneer MAXIMUS® repcehibridekben számos előnyös agronómiai tulajdonság egyszerre van jelen:

  • Széles vetési optimum:Nem hajlamosak az őszi túlnövekedésre.
  • Télállóság:Elterülő habitusuknak, vastag gyökérnyakuknak köszönhetően jól viselik a nagy hidegeket is.
  • Növényvédelem:Alacsonyabb növénymagasságuknak köszönhetően a gépi beavatkozás kevesebb kárt tud okozni, így a vegetáció későbbi szakaszában is könnyebb a növényvédő szeres kezeléseket elvégezni.
  • Állóképesség:Növénymagasságuk alacsonyabb, valamint elágazási csomópontjuk is alacsonyan van, ezért a megdőlésre kevésbé hajlamosak.
  • Betakaríthatóság:Becőik egyszerre érnek, ezért kisebb a pergési veszteség. A kombájn könnyebben halad az állományban, emiatt gyorsabb, olcsóbb és kevesebb veszteséggel jár a betakarításuk.
  • Termőképesség és jövedelmezőség:Az eltérő növényfelépítés miatt igen nagy számú oldalelágazást tartalmaznak, emiatt eleve nagy terméspotenciállal rendelkeznek.

A felsorolt kedvező tulajdonságok a zálogai a nagy termőképességnek és a kimagasló jövedelmezőségnek.


PX113 – A legnépszerűbb MAXIMUS®

A Pioneer MAXIMUS® repcehibridek több mint 10 éves sikertörténete 2015 óta a PR44D06 után a PX113-mal folytatódik. A PX113 magában hordozza mindazokat a kedvező tulajdonságokat, amelyek miatt olyan népszerűek a Pioneer féltörpe repcék. Az ezzel a hibriddel vetett terület évről évre növekszik. Sikerének számos oka van.

Az első és a legfontosabb a nagy termőképessége. A PX113 mostantól a legnagyobb termésre képes Pioneer MAXIMUS® repcehibrid.

A korábbi Pioneer MAXIMUS® repcehibridekhez képest növényfelépítése erőteljesebb, robusztusabb. Kinézetre is impresszívebb, látványosabb, és még több elágazást tartalmaz.

Tavaszi újraindulása gyorsabb, és növekedési erélye is nagyobb a korábbi féltörpe hibrideknél, korábban is virágzik azoknál.
Kórtani tulajdonságai kiemelkedőek. A szárszklerotíniával szemben nagyon jó a toleranciája. Fóma ellen Rlm 7 rezisztenciával rendelkezik, ami ma a legnagyobb biztonságot jelenti.

Érését tekintve közép-korai érésidővel jellemezhető.

Ma már köztudott, hogy a repce az egyik legintenzívebb, nagy költségekkel járó növény a szántóföldi termesztésben. Ahhoz, hogy jövedelmező is legyen, nagyon körültekintően kell a technológiát megválasztani, melynek alapja a legjobb hibrid kiválasztása. A PX113 nem okoz csalódást. Akik kipróbálták, jó eséllyel jövőre is ezt fogják majd termeszteni.

WWW.PIONEER.COM/HUNGARY