fbpx

Agrárkamara: idén is 600 ezer hektár körül alakulhat a napraforgó vetésterülete

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 07.

Budapest, 2013. május 7., kedd (MTI) – Várhatóan a tavalyihoz hasonló nagyságú, 600 ezer hektár körüli területen termeszthetnek idén is napraforgót Magyarországon; ha marad a kedvező időjárás, a hét végéig a gazdák a teljes tervezett vetésterületen végezhetnek a munkákkal – tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-t.

Tavaly a napraforgó tervezett vetésterülete 611 ezer hektár volt, ténylegesen viszont nagyobb területen, 617 ezer hektáron vetették el a növényt.

Az idén a vetési szándék elmaradt az előző évitől, de a tavaszi árpa vetésterületének csökkenése miatt várhatóan a tavalyihoz hasonló nagyságú területen termeszthetnek majd napraforgót – közölte a NAK.

 

Agrárkamara: idén is 600 ezer hektár körül alakulhat a napraforgó vetésterülete

 

Ebben az időszakban az egyik legfontosabb feladat, hogy a vízzel jól telített földeken megtörténjen a gyomok korai irtása.

Ügyelni kell a talajból fertőző gombák, például a fehérpenész elleni védekezésre is, mert azok még száraz időjárás esetén is jelentős károkat okozhatnak, és hozzájárulhatnak a későbbi járványok megjelenéséhez – hívta fel a figyelmet a kamara.

A napraforgó termesztésének eredményességét számos agroökológiai feltétel mellett jelentősen meghatározza a megporzó rovarok, elsősorban a mézelő méhek jelenléte is.

A napraforgó az elvárt terméshozam biztosítása érdekében igényli a rovarok megporzó munkáját, ezért is kell a növényvédelem során fokozottan odafigyelni a méhek védelmére – hangsúlyozza közleményében a NAK.

 

MTI 2013. május 7.