fbpx

A kukorica 90 százalékát elvetették Zala megyében

Írta: - 2013 május 07.

Zalaegerszeg, 2013. május 7., kedd (MTI) – Napokon belül befejeződhet a tavaszi növények vetése Zala megyében, a kukorica 90 százaléka is földbe került már – mondta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője kedden az MTI-nek.

A tervek szerint az idén a kukorica vetésterülete meghaladja a 49 ezer hektárt, eddig közel 44 ezer hektáron vetették el a magot.

Folyamatban van a silókukorica vetése is, a 2150 hektárnyi terület több mint felén már végeztek a munkákkal, hibridkukoricát pedig közel 100 hektáron termelnek.

Lassan a végéhez közeledik a napraforgó vetése is, a tervezett 5145 hektár helyett már 5165 hektárt bevetettek.

 

A kukorica 90 százalékát elvetették Zala megyében

 

 

A tervekhez képest az idén néhány száz hektárral csökkent a tavaszi kalászosok vetésterülete; tavaszi árpából a tervezettnél 280 hektárral kevesebbet, összesen 3160 hektárt vetettek, zabból viszont a tervezett 1080 hektár helyett közel 1240 hektárt.

A szójavetéssel 1400 hektáron végeztek, a tervek szerint már csak 780 hektár van hátra.

A vetési munkákkal párhuzamosan megkezdődött a gyomirtás a kukorica- és a napraforgóföldeken.

A tavasz eleji viszontagságos időjárás ugyan hátráltatta a munkákat, de a termelők „utolérték magukat”; jó volt a talaj és elegendő volt a nedvesség, így gyorsan kelnek ki a tavaszi növények.

Márciusban rekordmennyiségű, – 116 milliméter – csapadék hullott Zalában, áprilisban viszont mindössze 36 milliméter, míg az elmúlt öt évben az áprilisi átlagcsapadék meghaladta a 40 millimétert.

A megyében a fejtrágyázások hatására jól fejlődnek az őszi kalászosok, és már az őszi káposztarepce is virágzik.

A gazdák jó közepes termésre számíthatnak, bár az aratásig még sok időnek kell eltelni, és nagyon sok múlik az időjáráson.

A tavaszi vetésterület tervezett nagysága 66 ezer hektár, őszi vetésű növényeket pedig 47 ezer hektáron termelnek Zala megyében.

 

 

MTI 2013. május 7.