fbpx

Beindult a tavaszi árpa szezon az Isterránál

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 10.

Tavaszi árpa termesztésének előnyeiként kiemelhető, az alacsonyabb műtrágya felhasználás, egyszerű agrotechnika, könnyű beilleszthetőség a vetésforgóba, AKG rendszerbe. Rövid tenyészideje, megelőzheti a súlyos aszályos periódust. Söripari minőség elérésével versenyképes áron adhatjuk el a termést, nem szenvedve nagyobb árbevétel kiesést más kultúrákkal szemben.

Technológia

Talajmegválasztás szempontjából nem a legigényesebb kultúrák közé tartozik, kerüljük a sülevényes homoktalajokat és a magas aranykoronás földeket.

Jó előveteményei a talajokat jobban kizsigerelő (napraforgó, kukorica, cukorrépa) kultúrák, kerüljük a nitrogént megkötő pillangósokat.

Talaj előkészítése során a legfontosabb cél a téli csapadék megőrzése, a korai vetés egyik előfeltétele a söripari minőség kialakulásának. Kései vetésnél indokolt a vetőmagnorma megemelése.

A sörárpa termesztés egyik kulcseleme a tápanyag visszapótlás, elsősorban a N műtrágyázásnak van nagyon fontos szerepe a megfelelő minőség kialakulásában. Mivel a sörárpa fehérjetartalma nem haladhatja meg a 11,5%-ot, a kijuttatott N-adagot korlátozni szükséges. Ennek megfelelően a sörárpa átlagos műtrágya igénye:

• N: 50-80 kg/ha

• P: 46 kg/ha

• K: 140 kg/ha

A gyomirtásnál a legfontosabb, hogy ne befolyásolja az árpa fehérjetartalmát, ne legyen utóveteményre hatása, széles hatássprektruma legyen, a kultúrnövény két szárcsomós állapotáig fel lehessen használni. Fungicides és inszekticides kezelés preventíven javasolt.

A betakarítást teljes érésben, 14% körüli szemnedvesség tartalomnál kezdjük el. Fontos az aratás optimális időben történő megválasztása, mert megkésett aratás esetén megnő a megdőlés és a kalásztörés veszélye, nő a pergési veszteség és a beltartalmi mutatók is romlanak.

A piacot meghatározó fajtáink:

• Malz: Vezető fajta Közép-Európában. Az egyik legnagyobb területen vetett sörárpa Magyarországon. A minőségi sörgyártás egyik meghatározó alapanyaga. A minőség mellett kiváló termésbiztonsággal, magas termőképességgel és kiváló söripari tulajdonságokkal rendelkezik. Termőképessége 15%-kal meghaladja a Scarlettét.

• Prestige: Jó minőséget és magas termőképességet egyaránt adó, egész Európában elterjedt, kipróbált, és a söriparban elfogadott régi fajta.

• Scarlett: Kiváló söripari minőséget adó régi jól bevált standard, amely termőképességben elmarad a jelenleg vezető és a jövőben használatos fajtáktól.

Új fajtáink:

• Concerto: Magas termőképességű, kiváló malátázási tulajdonságokkal rendelkező új alapanyag. Korlátozott mennyiségű vetőmag áll rendelkezésre az idei évben.

• Traveler: Magas hozamú, kiváló osztályozottsággal rendelkező, jó minőséget ad, meghaladva a legjobb sörárpák paramétereit. Korai vetésre ajánlott.

• Grace: Intenzíven bokrosodó, rövid szárának köszönhetően jól ellenáll a megdőlésnek. Igen magas termőképességű és jó sörárpa minőséget biztosító, stabil fajta.

Az új fajták Nyugat-Európában széleskörűen elterjedt, közkedvelt, bevált fajtaszortimentet képviselnek, Magyarországon is népszerűek lettek.

Mind az új, mind a régi fajták a CBMO (Comite Biere Malt Orge) által minősített tavaszi sörárpák.

Isterra által forgalmazott tavaszi árpafajták terméseredményei 2012-2013 évben; Hernádkércs

Fajta Termésátlag
(t/ha)
Osztályozottság
(%)
Fehérje
(%)
2012 2013 2012 2013 2012 2013
Grace 6,1 5,3 86,7 82,2 10,7 11,1
Malz 5,3 5,0 80,4 78,3 10,1 11,1
Concerto 5,0 4,9 86,6 83,0 9,9 11,4
Scarlett 4,8 4,9 85,2 80,4 10,1 11,4

Vetőmaghelyzet:

Az előzetes felmérések alapján jelentős igények várhatóak a tavaszi kalászos vetőmagok, így a sörárpa esetében is. A komoly piaci igények és a vetőmag előállítások gyengébb termése miatt akár vetőmaghiány is kialakulhat a piacon, ezért a termelőknek célszerű időben lekötni a kívánt vetőmag mennyiséget.

A maláta- és söripari igényeket nézve az elmúlt pár év visszaesése után tavaly már emelkedés következett be. Ez a tendencia várhatóan az idei évben is tovább tart, így a jó minőségű sörárpára jelentős igény mutatkozik.

Az Isterra portfoliójában megtalálhatóak a legkorszerűbb genetikájú tavaszi sörárpa vetőmagok, amelyeket a nemzetközi és a hazai feldolgozó ipar teljes mértékben elismer.

A tavaszi sörárpa vetőmagok direkt, termelők felé történő szabad piaci értékesítése mellett, a cégcsoporthoz tartozó Granit Agriculture Kft-vel közösen végezzük, a végtermék visszavásárlásának és igény esetén a vetőmag finanszírozásának lehetőségével.

Bármely kérdéssel kapcsolatban keressék kollégáinkat illetve látogassák meg honlapunkat: www.isterra-seeds.com

Isterra Magyarország Kft

Sklánicz Rudolf – értékesítési vezető

Mobil: + 36 70 3209 182

E-mail: [email protected]

Bukor Szilvia – asszisztens,rendelések kezelése

Tel: 36 30 237 2124

E-mail: [email protected]