fbpx

AZ ÉV AGRÁREMBERE 2017. AGRÁRINNOVÁCIÓ

Írta: - 2018 január 08.

 

Kökény Attila

Kökény Attila a talajéletre épülő, szántás nélküli technológia egyik magyar úttörője, jelenleg egy 200 hektáros biogazdaságot vezet, ahol a szokásos, könnyen eladható termékeket termeszti forgatás nélküli, minimumműveléssel. A nemzetközi talajmegújító mezőgazdasági technológiák magyar adaptálásában jelentős szerepet játszik, számos gazdaság számára nyújt tanácsadást a megfelelő gépészet és vetésforgók gazdaságos átalakításában. Több éve együttműködik az ÖMKI-vel, a biogazdálkodás extenzív körülményei között is jól teljesítő modern búzafajták szelektálásában és az ősi pelyvás gabonák modern termesztéstechnológiájának kidolgozásában. Kivette részét a Talajélet Konferencia szervezésében, ahol előadóként is prezentált.

Hitvallása, hogy minél szélesebb körben átadja azon talajmegújító technológiákról szerzett tapasztalatait, melyek költséghatékonyan segítik és javítják a talaj minőségét, stabilabb hozamok érhetőek el, és ezáltal nagyobb hasznot eredményeznek. A TMMG technológiáról rendszeresen tart előadásokat Magyarországon és külföldön, mellette gyakori online jelenléttel folytat ismeretterjesztést a szántás nélküli, talajbiológiára építő termelésről. Idén meghívták az országos klímastratégia kidolgozásába is, így az aszállyal legjobban sújtott magyar megyékben került bele a talajmegújító mezőgazdaság támogatása a programba.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Nagy Bence

Az informatikus, földmérő és térinformatikus Nagy Bence a 2000-es évek elejétől kezdte megismerni és terjeszteni a mezőgazdasági GPS eszközöket. Mára igen nagy tapasztalatot szerzett a precíziós gazdálkodáshoz szükséges eszközparkok kialakításában. Igyekszik minden problémára megoldást nyújtani, ügyfelei igényeit személyre szabottan kezeli. A hazai mezőgazdasági piac RTK korrekciós szolgáltatásának úttörője, a 2009-be bevezetett szolgáltatás, ma is a legfejlettebb bázisállomás-hálózatok egyike. Az ő kezdeményezésének köszönhetően indult az első magyar közösségi RTK hálózat, az RTK-mindenkiNET. Nevéhez kötődik azon lehetőség is, hogy a magyar gazdák használhassák országunk legmagasabb színvonalú bázisállomás hálózatát: a Földmérési és Távérzékelési Intézet hálózati RTK korrekcióját.

Kiemelten támogatja a kultúrát, az egyes oktatási intézményeket és egy iskolaházat is. Számos egyetemen tart előadást, fő célja, hogy az oktatásban is minél szélesebb körben népszerűsítse a GPS-rendszereket. Több, a témával kapcsolatos felsőoktatási projektet is nyomon követett, és eszközökkel is segítette a diákok munkáját. Vállalkozása oktatási intézményeket támogat, valamint támogatói szerződésen keresztül a fővárosi színházi életet is patronálja.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Novák Tibor

Mátészalkán működik egy édesipari termékeket, szárított magvakat, különféle aszalványokat gyártó és forgalmazó tradicionális családi vállalkozás, a Nobilis Zrt., melynek alapítója Novák Tibor, aki ma is a cég egyszemélyi tulajdonosa, és szabolcsi emberként meg van győződve arról, hogy a világon Szabolcsban terem a legjobb alma, meggy, szilva és dió. A Nobilis sikerének titka, hogy nemcsak finom és szép termékeket állítanak elő, hanem egészségeseket is, ráadásul az egyik gasztronómiai nagy dobásával, melyben az almát párosították csokoládéval, levette lábáról a világ ínyenceit. A közel 100 főt foglalkoztató, számtalan díjat bezsebelő Nobilis a dél-nyírségi, szatmárberegi termőtáj mintegy 500 kistermelőjétől felvásárolt alma-, szilva-, meggytermésből gyümölcsszárítást végez. Évi átlagban 500 tonna gyümölcsaszalványt állít elő, és ezzel a volumennel a legnagyobb gyümölcsszárító az országban.

A Zrt. a munkanélküliség csökkentését, az életminőség javítását tűzte ki célul, többek között közel 10 éve az SOS Gyermekfalvak támogatói közösségének tagjaként többször vált arany-, illetve ezüst fokozatú támogatójává, emellett a Nyíregyházi Cantemus Kórusnak, a „Kérlek, segíts!” Alapítványnak, és számos egészséges életmódot közvetítő programnak is fő megsegítője.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS