fbpx

Hasznos tippek megkésett búzavetéshez

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 13.

Miért ne vethetnék kukorica után búzát? Még nincs késő a búzavetéshez, csak épp jól kell fajtát választani.

A jó gabonaárak hallatán sok gazda bizonyára elgondolkodik, hogy érdemes lenne a kukorica után, még most ősszel kalászost vetni. Az időjárás ugyanakkor késlelteti a kukorica-betakarítását, így az utána vetett őszibúza vetőmag az optimális vetésidőn kívül kerülhet a talajba.

 

 

Kukorica után még lehet jó búzavetésünk

  • A fajtaválasztásnál mindenképpen érdeklődjünk a fajta kezdeti fejlődésének intenzitásáról. A stabil és gyors gyökérfejlődés ugyanis a kezdő lökés, ekkor alapozza meg a növény a későbbi esélyeit.
  • Kérdezzünk rá a fajta bokrosodási képességére is! Hiszen egy késői vetésnél (lássuk be: október közepe van, és a talajok csapadéktól áztattak) egy indokolatlanul ritka állomány már gyenge kalászszámot és így gyenge terméseredményt jósolna.
  • Nagyon figyeljünk oda a vetőmag minőségére is! A Karintiánál egy mikroelemekkel dúsított speciális, PLUSZ kezeléssel látják el az őszi kalászosokat, így az egyébként is intenzív kezdeti fejlődéssel bíró bőtermő fajták plusz energiatámogatást kapnak. Mivel csírakorban a legkitettebb, a legérzékenyebb a mag, ezzel a kezeléssel a Karintia kalászos vetőmagjai
    • hatékonyabb gyökérfejlődési eréllyel bírnak,
    • gyorsabb és egyenletesebb kelést produkálnak,
    • a fokozottabb fotoszintézis révén intenzívebb fejlődést produkálnak.

 

 

Gyorsan, de mit?

Gyors és precíz logisztikával segíti a Karintia a gazdákat kukorica-betakarítás idején is. A megrendelés után néhány napon belül a termelő telephelyén lehet már a bőtermű őszi búza vetőmag. A termelőnek csupán a fajtát kell kiválasztania. Októberben pedig már olyan fajtát kell választani, ami azon kívül, hogy bőtermő, a KÉSŐI VETÉSRE IS ALKALMAS.

Csökkentse kockázatát, válasszon a Karintia PLUSZ kezelésű bőtermő őszi búzafajták közül. A Karintia az alábbi, KÉSŐN IS VETHETŐ bőtermő őszi búzákat ajánlja a gazdák figyelmébe:

 

 

Annak érdekében, hogy a Karintia Kft. az Ön termőhelyére a legalkalmasabb fajtát tudja ajánlani, keresse meg szaktanácsadóinkat, az ország bármely pontján:

www.karintia.hu
+36 94 572 054
[email protected]