fbpx

„A jövő élelmiszere a tojás”

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 08.

Minden év október második péntekjén, így az idén október 09-én tartjuk a fehérje- és vitamin bomba, vagyis a Tojás Világnapját.

Az emberiség régóta fogyasztja ezt az állati eredetű élelmiszert, melyről a közvéleményben elterjedt a koleszterin kapcsán, hogy egészségtelen. A Tojás Világnapját azért kezdték el szervezni, hogy e tévhitet cáfolják, és tájékoztassák a vásárlókat a fogyasztás előnyeiről.

 

 

A tojás 40 féle fehérjét tartalmaz és 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Gyakorlatilag egy fehérje- és vitamin bomba a szervezetnek. Megtaláljuk benne az A, D, E, B1, B2, B5, B6, B9 és B12-vitaminokat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben. Mikroelemben szintén rendkívül gazdag (Fe, Zn, Cu, Mg, J, Se, Ca, P, K), ez mellett optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat.

Az utóbbi évek kimutatása szerint egyre több tojást esznek a magyarok. 2020. évben ezt a pandémiás helyzet erősítette, ugyanis koronavírus miatti korlátozások ideje alatt az olcsó, tápanyagdús, gyorsan elkészíthető élelmiszerekhez nyúltak az emberek.

 

A húsvéti tojás

A tojás éves kereskedelmi árának alakulására jellemző az ünnepi körökhöz való kötődés (nem csak húsvétra kell gondolni), ugyanis ilyenkor a háziasszonyok nagyobb mennyiségben veszik a sütéshez-főzéshez alapanyagként. Az ünnepi csúcsok közötti hullámvölgyek a krízisek alatt nem mennek olyan mélyre. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége célul tűzte ki, hogy a belföldi tojásfogyasztásra ösztönző kampánnyal igyekszik kiegyenlíteni a fogyasztási görbét.

Hosszú távon érdeke a kereskedőknek, a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt, hogy egy ingadozás mentes, vagy kisebb kiugrásokkal rendelkező tojás ár alakuljon ki. Ennek feltétele, hogy ne csak szezonális legyen a tojásfogyasztás, hanem a napi étrendbe építse be a lakosság.

A madárinfluenza miatt már 2020 első félévében csökkent a hazai tojástermelés, de a kieső állományok pótlása, a jércék nevelése, majd termelésbe állításának hosszú ideje miatt a második félévben még nagyobb lehet a kiesés. A telepek többsége már hadrendbe állította az új tojóhibrideket, októberben már megindult a tojástermelés, a hónap végére a korábbi méretű, mennyiségű termékekkel fogják tudni ellátni a keresletet.

 

 

Fontos, hogy ilyen körülmények között is a megbízható, friss, magyar tojást emeljük le a polcról, hosszú távon a hazai termelők támogatása lesz olcsóbb, illetve a járulékos költségek is ennél alacsonyabbak, vagyis környezettudatosak lehetünk.

Fotó: Barna Ferenc