fbpx

Egy másodperc, többezer spermium: új hazai eljárás a megtermékenyítésben

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 08.

Az állattenyésztésben régi igény, hogy a mesterséges termékenyítés során használt hímivarsejtek minőségét objektíven, automatizáltan lehessen ellenőrizni. A megoldás a SZIE kutatója évén megvalósult.

 

Automatikusan ellenőrizhető

Ellenőrizhető a haszonállatok mesterséges termékenyítéskor használt spermájának minősége, sőt, a folyamat automatizálható is. Ez az eredménye annak a kutatásnak, amit  Dr. Nagy Szabolcs Tamás egyetemi tanár, a Szent István Egyetem (SZIE) Georgikon Campus tudományos és innovációs dékánhelyettese végzett és mutatott be nemrég a Magyar Tudományos Akadémián.

 

 

Fontos a szűrés

A sikeres termékenyítés eléréséhez az egyes spermiumoknak több szempontból is megfelelőnek kell lenniük, és bármilyen szerkezeti rendellenességük az állatok termékenyítőképességének zavarait okozhatja. Sőt, szerkezeti épségük és minőségük nemcsak megtermékenyítéskor fontosak: az embrió fejlődése közben is okozhatnak problémát. A spermalaboratóriumok számára ezért létfontosságú az esetleges abnormalitások előzetes kiszűrése. Ám az ehhez szükséges eljárások korábban nem voltak elég precízek, pontosak.

 

Másodpercenként akár kétezret ellenőriz

Az állattenyésztő szakemberek részéről régóta igény, hogy a mesterséges termékenyítés során használt hímivarsejteket objektíven és lehetőleg automatizált technikák révén lehessen bírálni. Ennek érdekében végzett laboratóriumi vizsgálatokat Dr. Nagy Szabolcs Tamás, a hímivarú gazdasági állatok szaporodásbiológiájának és az ezzel kapcsolatos gyakorlati munkának nemzetközileg elismert képviselője. A kutató által kidolgozott metodika gerincét az áramlási sejtanalízis alkotja, amely rövid idő alatt nagyszámú sejt, azaz másodpercenként akár egy-kétezer spermium objektív értékelését is lehetővé teszi. A spermiumok a mérés során hordozófolyadékban áramolva lézersugáron haladnak keresztül, majd a visszavert fény alapján következtetni lehet a sejtek méretére és belső összetettségére. A lézer emellett a spermiumokhoz kötődő speciális fluoreszcens festékeket is gerjeszti, ami lehetővé teszi az egyes sejtszervek különböző színnel való jelölését és vizsgálatát. Egy ilyen berendezés révén tehát a különböző sejtszervek külön-külön, illetve kombinálva is minősíthetők, a folyamat részletei azonban a szóban forgó kutatás során kerültek pontosításra. A kutató a vizsgálatok zömét bikaspermával végezte, de halak és tenyészmének ondójával is végzett kísérleteket.

 


Fluoreszcens spermafestés – az élő sejtek zöld, az elhaltak vörös, a mitokondriumok pedig kék színnel jelölve láthatók (SZIE)

 

Már forgalmazzák

Mivel Dr. Nagy Szabolcs Tamás a kutatási projekt során szorosan együttműködött több neves külföldi spermalaboratóriummal és fejlesztőcéggel, a mesterséges termékenyítő állomások rutin spermavizsgálatára optimalizált műszerek és tesztek már meg is jelentek az egyik nemzetközi vállalat termékpalettáján.