fbpx

Timac AGRO Tápanyagszakértő

Írta: - 2017 szeptember 28.

Tegyünk meg mindent a vízmegőrzésért

Mindannyian tapasztalhatjuk a magyarországi klíma szélsőséges csapadékviszonyait, amit ez az év is alátámaszt. Hosszútávon szemlélve a gazdálkodási körülményeket a legfontosabb limitáló tényező a rendelkezésünkre álló víz mennyisége.
Mit tehetünk a vízmegőrzésért és a vízhasznosítás növeléséért?

Nagyon is sokat.

Egyrészt okszerű és ésszerű talajmunkával hozhatjuk helyzetbe a talajunkat. Tegyük képessé a lehulló csapadék befogadására és elvezetésére a majdani gyökérzóna mélyebb rétegeit. Számoljuk fel a tömörödést, és ha szükséges a talajszerkezet megőrzése és javítása érdekében javítsuk talajunkat.
A gyomok okozta vízvesztés ősszel hasonló probléma, mint tavasszal csak nem olyan szembetűnő. Az ősszel elpazarolt víz, majd nagyon is hiányozhat a következő évben. A tarlót, magágyat tartsuk gyommenetesen. Az őszi gyomirtást időben végezzük el a repcében és a kalászosokban, így a gyomok okozta konkurenciát időbe felszámolhatjuk.
A tápanyag-gazdálkodás során egyszerre vegyük figyelembe a talaj tápanyagviszonyait és a növény igényeit, mert hosszútávú, független vizsgálatok igazolják, hogy optimális tápanyagellátással a kultúrnövények egységnyi vízmennyiség felhasználása mellett 40-50 %-al több termést tudnak produkálni.

AKTUÁLIS:
Őszi növénykondicionálás

Amit ősszel megtehetünk, ne halasszuk tavaszra. Ez igaz a repcére és a búzára is.
Az őszi állomány megerősítése és felkészítése a télre nagyon fontos a tavaszi indulás megalapozásához. A következő évi sikerekhez most kell az alapokat lerakni. Ehhez segít bennünket a növények őszi kondicionálása.
Nagyobb gyökértömeg, erőteljesebb bokrosodás és lombtömeg, ellenállóbb állomány a tél hatásaival szemben. Sikeres START tavasszal.

GLICIN-BETAIN – folyamatos, zavartalan fejlődés
ZEATIN – több oldalhajtás, homogén állomány
HUMIN- ÉS FULVÓSAVAK – jobb tápanyagfelvétel
Őszi növénykondicionálás 3-4 leveles kortól.

FIGYELEM

Jól nézze meg mit vesz a talajjavításra szánt pénzéből.

Már több, mint 10 éve a magyar talajjavítás szolgálatában kiválóan teljesítő termékünket a PHYSIOMAX-ot is utólérte a magas minőséget képviselő termékeket súlytó probléma.