fbpx

Fendt 700 Vario új kezelői filozófiával – FendtOne

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 27.

Az új Fendt 714-724 Vario Gen6 (144-237LE) széria 6 típust foglal magában, és így egy sokrétűen használható nagytraktor. A számtalan lehetséges opció széles igények kielégítésére teszi alkalmassá ezt a traktort. A különböző felszereltségi szintek (Power, Power+, Profi, Profi+), illetve az ezeken belül megjelenő további két „Setting” lehetővé teszik, hogy minden gazda a saját igényére szabott traktort választhasson.

Tökéletes összjáték

A Fendt 700 Vario motorja és hajtóműve tökéletes egységet alkot a nagy forgatónyomatékú meghajtás és a fokozatmentes vezetési élmény érdekében. A Fendt 700 Vario jól bevált, nagy teljesítményű hathengeres motorja robbanékonyságával, fordulékonyságával és a 240 LE maximális teljesítményével nyűgözi le a felhasználókat. Az új motoralkatrészek növelik az élettartamot és csökkentik az üzemanyag-fogyasztást. A továbbfejlesztett SCR füstgáz-technológia eleget tesz a Tier 5 károsanyag-kibocsátási szabványnak.

A megújult széria egyik legnagyobb újdonsága a FendtONE kezelőrendszer.

A FendtONE egy kifejezetten egyénre szabható gépkezelés, egyénre szabható vezérlőkarfa: szabadon programozható nyomógombokkal, logikus és dinamikus színkódrendszerrel az egyes funkciócsoportok számára. Mindez úgy került kialakításra, hogy a gépkezelő önállóan képes legyen megtalálni az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges menüpontokat és megtanulni a traktor kezelését.

A FendONE az első gyári kezelőrendszer a piacon, amelyben a traktorterminálok és a traktor központi számítógépe egy egységet alkot, és ahol a termináltartalmak online szinkronizálásra kerülnek. Nincs szükség hozzászokásra a különféle médiumok (terminál, PC, tablet, telefon) esetében, mivel a formátum azonos.

A számtalan lehetséges opció széles igények kielégítésére teszi alkalmassá ezt a traktort

3 terminál – 3 joystick:

A 10”-os terminál szolgál műszerfalként: közúti és szántóföldi adatmegjelenítéssel, nappali és éjszakai megvilágítással, mely megjeleníti az üzeneteket, figyelmeztetéseket és a riasztásokat is.

Megtalálható még két darab 12”os terminál, amelyek mindegyikén egy időben legfeljebb 6 csempén jeleníthetők meg különböző, a gépkezelő által beállított információk. Ezzel a munkagépek termináljai kvázi „feleslegessé” válnak. A kijelzők tetején, illetve alján megjelenített információk (láb- és fejlécként) rögzíthetők.

Az új „Fendt ISOBUS” lehetőséget teremt 40 különböző ISOBUS-funkció egyénre szabott vezérlésére: ezek közül 8-at a multifunkcionális joystickon, 27-et a 3L-Joystickon és további 5 funkciót a karfán keresztül.

A Fendt SectionControl segítségével a munkagép munkaszélessége 36 szakaszban vezérelhető, kizárhatók a megművelésből a terepakadályok és szabadon eldönthető, hogy először a tábla belsejét vagy a „szegést” (táblahatárt) műveli-e meg a gépkezelő.

„Kábelmentes” és helyfüggetlen adatátvitel jön létre a traktor és az iroda között. A Smart Farming megoldások komplexitása nő, ezért szükségessé vált az egyes funkciók csoportba (nyomvonalvezetés, agronómia, telemetria, gépvezérlés) foglalása. Ettől függetlenül azonban az alapfunkciók részei maradnak az alapfelszereltségnek, a kiegészítő funkciók pedig – hasonlóan más kiegészítőhöz – külön kérhetők. A bővülő tartalommal párhuzamosan a funkciók is átnevezésre kerülnek. (pl. VarioGuide-ból  Fendt Guide; Variotronic TI AUTO  Fendt TI Auto)A telemetriacsomag lehetővé teszi, hogy az egyes traktor vagy a traktorpark műszaki paramétereit központilag figyelemmel kísérhessük, és online értesülhessünk az esetleges hibajelzésekről, így meggyorsítva a gép szervizelését.

A Fendt Smart Farming Modul és a FendtONE kezelőrendszer a családi gazdák, bérvállalkozók vagy nagyüzemek igényeit is messzemenően képes kiszolgálni.

Az új FendtONE kezelőfelület nemcsak a fülkén belül, hanem kívül is megjelenik annak új dizájnjában.

Ergonómia, kényelem, teljesítmény

A gépkezelő számára talán a legfontosabb a traktorban a vezetőülés és a rádió. Ebben is kínál bőséges választékot a Fendt! A 6-féle vezetőülés mindegyike légrugós, melyekhez a levegőt a traktor kompresszora biztosítja, hogy a vezetőfülke csendjét még az üléskompresszor zaja se zavarja. Van köztük bőrbevonattal, ülésklímával és fűtéssel felszerelt ülés, illetve oldalsó és hosszanti dinamikus lengéscsillapítással, csigolyatámasszal szerelt vagy épp elforduló ülésháttámlával rendelkező kivitel is. A csendes vezetőfülke ellenére a telefon-kihangosító alapesetben 8 mikrofonnal rendelkezik. Bármerre forduljon is munka közben a traktoros, minden irányban előtte van egy mikrofon. Négy prémium hangszóró, illetve egy 4.1-es hangrendszer mélynyomóval kérhető opcióként, amivel a munkavégzés könnyebb ugyan nem lesz, de biztosan élvezetesebb.

A Visioplus kabin óriási, 6,5 m2-es üvegfelületén keresztül remek a rálátás akár a kiemelt homlokrakodó-kanálra, akár a traktor környezetére. A nagy látószögű, elektromosan állítható és fűthető visszapillantó tükrök vagy a nagy látószögű belső visszapillantó tükör nagyobb biztonságot garantál a kisebb holtterek miatt. Ezt a biztonságot növelhetik a terminálokhoz csatlakoztatható analóg vagy digitális kamerák. A szélvédőt az egyedülálló, 300 fokban működő ablaktörlő tartja tisztán. A kabinbelső tisztaságáért elsősorban a traktoros felel, de a túlnyomásos kabin, illetve az egyedülálló fendtes kábelbevezetés a hátsó ablakkereten keresztül ugyancsak hozzájárul a környezet tisztán tartásához.

Kresz Gábor