Átrakó kocsik az agrárlogisztikában

Az átrakó kocsik gondolatának lényege a gabona átvétele a kombájn munkája közben, valamint a gabona végleges helyére szállító szállítóeszközökhöz való leszállítása. Ilyenkor az átrakó kocsi jelenti az egyetlen szükséges szállítóeszközt, amely közvetlenül együttműködik a gabona kombájnnal. A gazdák az átrakó kocsikat a gabona a vetőgépekhez való szállításához, a műtrágyaszóró kezeléséhez, valamint a kukorica mag szállításához és átrakodásához használják.
 
A PRONAR két átrakó kocsi modellt ajánl: T740 és T743. A PRONAR T740 28 m³ térfogatú rakodó tartállyal, a T743 pedig 34 m³-es tartállyal rendelkezik. A pótkocsi nagy térfogatának köszönhetően akár több kombájnnyi gabonatermés is elfér rajtuk, vagyis néhány párhuzamosan dolgozó kombájnt is kiszolgálhatnak. A gabona kirakodása az átrakó kocsiból a csigás szállítóeszközön keresztül történik. A rakodótér egész hosszán futó két különálló padló csatornában két csiga található, amelynek a feladata az anyagnak a tartály elülső részben található mély összeömlesztő kamrába történő szállítása.
A gabona az ömlesztő kamrából a harmadik csigán kerül átvételre – lehúzón keresztül, amely a gabonát közvetlenül a rakodó tartály elülső fal előtt elhelyezett ferde szállítóberendezéshez szállítja.
Az átrakott anyagtól függően a gabonát kirakodó ferde szállítóberendezések 200-400 tonna/óra teljesítménnyel rendelkeznek. A szállító rendszer magas teljesítményének köszönhetően a pótkocsi kipakolási ideje csak 3-6 perc. A szállítócsiga teljes meghajtása WOM vontatóból származik. A T740 valamint T743 pótkocsi tartályában tárolt gabona mennyiségének pontos becslése érdekében a pótkocsik opcióként elektronikus mérési rendszerrel felszerelhető. Ilyenkor a rakomány tömegéről a rakomány tartálya és a pótkocsi alsó kerete között felszerelt tenzométeres (nyúlásmérő) összekötő elemek gyűjtik be az információkat. A mérleg jelzései az összesítőbe, majd pedig közvetlenül pótkocsit kezelő vontató mérleg kijelzőjére kerülnek. A pótkocsi kezelője folyamatosan kap információkat arról, hogy az adott pillanatban hány kilogramm gabona van a pótkocsi tartályában. A tartály figyelőnyílása és egy széles dobogóval rendelkező létra könnyíti a rakodás ellenőrzését.  A tandem típusú parabolikus rugókon elhelyezett T740 alváz az 1810 mm-es nyomtávú felfüggesztésen alapszik.  A kormányozható hátsótengely a kormányzást könnyíti, valamint jelentősen csökkenti a hátsó gumik kopását az aszfalt úton történő haladás közben. 
A T743 pótkocsi trider típusú járható készlettel rendelkezik aktív kormányozható tengelyekkel, ami azt jelenti, hogy a tengely fordulatát a vontatóval csatolt fordulat rendszer kényszeríti ki. A mindkét modellben alkalmazott 700/50-26,5 méretű gumiabroncs biztosítja a pótkocsi nagyon jó stabilitását a mezőgazdasági munkák közben, valamint az utcai közlekedésben egyaránt. A pótkocsik maximális sebessége 40 km/h.
A mezőgazdasági munkálatok befejezése után nagyon fontos a pótkocsi megtisztítása. Ebből a célból a Pronar konstruktőrei a T740-t és T743-t számos könnyítő eszközzel szerelték fel: 
• a tartály padló ereszeit négy ellenőrző nyílással látták el, a megmaradt anyagnak  a vízszintes csiga szállítóberendezéseiből történő könnyű eltávolítása végett;
• a tológereblye kamra gyors kiürítéséhez szolgáló hidraulikusan vezérelt, széles ellenőrző retesz áll rendelkezésre;
• a széles ellenőrző nyílással rendelkező ferde szállítóberendezés csöve is ezt szolgálja.
 
A T740 és T743 standard verzióban a fékezésért kézi szabályzóval ellátott két vezetékes pneumatikus fékberendezés felel. Opcióként alkalmazható a két vezetékes berendezés ALB-vel is. A T740 standard felszereléséhez forgattyús kézi fék, a T743-ban – pneumatikus kézi fék is tartozik.
A szállított rakomány esőtől való védelme céljából az átrakó kocsik – a vevő kívánságára – felszerelhetők könnyen kezelhető ponyvával is. A ponyva felcsavarásának könnyedségét a létrán vagy a munka emelvényen való elhelyezkedés biztosítja. Az átrakó kocsik a nagyon kényelmes gabonatermés szállító eszközei. Ha a mező és a raktár közötti távolság nagy, és kevés szállító eszközünk van, az átrakó kocsi tűnik a legésszerűbb megoldásnak.
 
A Pronar pótkocsik, átrakó kocsik és bálaszállítók kizárólagos magyarországi forgalmazója a Dorker Kft. Az 1992-ben alakult, 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalkozás kínálatában a Pronar termékek mellett többek között MZT, Agrion, Kühne, Strautmann gépek és alkatrészek, valamint a Same Deutz-Fahr erőgép kínálat teljes palettája szerepelnek, az ország bármely pontjáról könnyen elérhetően, ma már 7 telephelyen.

Dorker Kft.

BAJA Központi iroda és telephely
Iroda:+36-79/523-010
Fax: +36-79/421-446
agrárlogisztika aratás Dorker kombájn