fbpx

Az új BOBCAT 500-as kompakt-rakodó széria és adapterei

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 27.
Az új Bobcat kompaktrakodó teljesen újratervezett kezelőfülkét kapott, jellemzői a nagy üvegfelületek, tágasabb és túlnyomásos belső tér, megújult műszerfal.
A rakodó hidraulika rendszere is módosult, amely még gyorsabbá és erőteljesebbé teszi a rakodót. Az átdolgozott hűtőrendszer jobb hűtési teljesítményt, elhelyezése könnyebb tisztítást eredményez.
A gép „V” forma kialakítású has-páncélja megkönnyíti a laza sáros talajon való közlekedést, mivel nehezebben fekszik fel a talajon, mint egy lapos has-lemezzel rendelkező gép.
A Bobcat hajtásrendszer az egyetlen karbantartás-mentes láncház, ahol egy különleges „csokornyakkendő” alakú rendszer hajtja a rakodó kerekeit, szükségtelenné téve az után állítást, mivel a túlméretezett alkatrészek a motor erejének a többszörösét is képesek elviselni.
A tengelyek egy zárt rendszeren keresztül továbbítják a nyomatékot a kerekek felé, gátolva ezzel a sérüléseket, amelyek olajfolyáshoz, javításhoz vezethetnek.

De mit ér egy munkagép eszközök nélkül?

A Bobcat közel 100 különféle gyári adaptert kínál gépeihez, mely eszközök a rakodók teljesítményéhez igazodnak.
A géphez tervezett eszközök használatával a rakodók maximális teljesítménye is kihasználható, nem beszélve arról, hogy az eszközök pontosan illeszkednek az adott géphez, annak kialakításához, így nincs szükség utólagos javításokra, átalakításokra, mint az sok esetben előfordul egy után-gyártott adapternél.
Fontos kérdés az eszköz súlypontja és billentési szöge.
A Bobcat saját eszközeit a maximális kapacitás és kihasználhatóság szerint tervezi, így nem fordulhat elő az, hogy az eszköze nem bírja biztonsággal megemelni az adott tömeget anélkül, hogy a gép megbillenne, mivel az emelt teher súlypontja az eszköz kialakításának köszönhetően megfelelő helyre kerül.
Gyakori probléma a kanál billentési szöge is.
Után-gyártott eszközöknél általános geometriával rendelkező kanalat kaphatunk, amely szögei nem biztos, hogy illeszkednek a gép billentéséhez, így előfordulhat, hogy nem tudjuk a kanalat megfelelően üríteni, illetve menetelésnél magunkra venni.

A Bobcat a kompakt–rakodóihoz opcionálisan Delux panelt is kínál.

Ezen a színes digitális kijelzőn néhány gombnyomással kiválasztható az éppen használni kívánt gyári munkaeszköz is, amihez a rendszer automatikusan beállítja a szükséges paramétereket.
Egy hidraulikus eszköznél, mint például egy bozótirtónál a gép automatikusan hozzárendelni a szükséges olajáramot, függetlenül attól, hogy a kezelő kiválasztotta-e azt manuálisan vagy sem.
Ugyanez fordítva is igaz, ha a kezelő egy magasabb hidraulika teljesítményt rendel manuálisan az eszközhöz, amire valójában nincs szükség, a rendszer azt automatikusan lekapcsolja.
Ennek köszönhetően a munkaeszköz biztonságosan és kényelmesen üzemeltethető.
A Bobcat kiemelt minőségű és megbízható működésű eszközöket kínál rakodógépeihez.
A Bobcat új típusai és jelentős adapter kínálata gyorsabb, gazdaságosabb, biztonságosabb és kényelmesebb munkavégzést eredményeznek, mely innovációkkal az eddig is világpiac vezető gyártó ismét magasra tette a mércét a kompaktrakodók világában.
Aminek csak a felhasználók örülhetnek.