fbpx

Alaptalan pánik a tömeges és súlyos gombamérgezés

Írta: - 2017 augusztus 17.

Annyit sokan tudnak, hogy a frissen aratott gabonákban előfordulnak gombatoxinok, de azt már kevesebben, hogy ebből eredhet-e tömeges és súlyos megbetegedés. Ha azonban az alábbiaknak a tudatában van, akkor nyugodt lehet a boltban is, és esetleg a szükséges teendőket illetően is.

Veszélyesek

Az aratás szezonjában gyakran elterjednek a gabonákban található gombatoxinok (mikotoxinok) veszélyeiről szóló összeesküvés-elméletek. Ennek részben egy közismert tény az alapja: a növényeken élősködő (penész)gombák által kiválasztott méreganyagok veszélyesek. Ugyanakkor arra szerencsére ritkán kerül sor, hogy tömeges vagy súlyos megbetegedések alakuljanak ki. Mi áll hát mindezek mögött?

Minden szakaszban ellenőrzik

Bár a gombatoxinok némelyike valóban veszélyes, a termékek mögött álló szabályozás, az élelmiszerlánc egésze biztosítékot ad minden fogyasztónak – szögezte le dr. Halmos Gábor, a gabonák tárolásával és laboratóriumi vizsgálatával foglalkozó, állami tulajdonú Concordia Közraktár Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója. Az ember által termesztett gabonákban évezredek óta jelen vannak növényi gombák és azok mérgei, részben azonban éppen ezért az emberek és a háziállatok szervezete is képes megbetegedés nélkül elviselni ezek egy bizonyos mennyiségét. Az élelmiszertermelést ellenőrző hatóságok feladata pedig az, hogy a növénytermesztés, a raktározás, a szállítás és az értékesítés szakaszaiban ezeket a mennyiségeket az egészségügyi határérték alatt tartassák.

Szigorú szemmel szűrnek

Az engedélyezett határérték általában néhány milliomod gramm egy kiló termékben, de egészségügyi probléma ennél sokkal nagyobb mennyiség és/vagy rendszeres fogyasztás esetén alakul ki. Az európai uniós szabályozás egyébként szigorú, emellett az élelmiszerlánc minden szereplője felelős a saját termékéért: a termelőtől a kereskedő, a kereskedőtől pedig a malom, és végül a sütőipar sem vesz át, dolgoz fel az előírásoknak nem megfelelő gabonát. A sokszoros szűrő garanciáján túl a szigorú folyamat azt is lehetővé teszi, hogy az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok gyorsan visszakeressék a probléma forrását, és beavatkozzanak.

Mi a teendő otthon?

A szakemberek arra is rámutatnak: aki otthon dolgoz fel őrölt vagy más formában vett gabonát, saját és környezete egészsége érdekében legalább a legveszélyesebb toxinokra vizsgáltassák be a terméket. – Ezek a mérések ma már mindenki számára hozzáférhetők, a vizsgálat költsége néhány tízezer forint, a laborszakemberek pedig örömmel adnak tanácsot – hívta fel a figyelmet dr. Halmos Gábor.