Több mint 50 gazda nyert eddig földbérleti pályázaton Hódmezővásárhelyen és térségében

Írta: - 2014 január 20.

Több mint 50 gazda nyert eddig földbérleti pályázaton Hódmezővásárhelyen és térségébenHódmezővásárhely, 2014. január 17., péntek (MTI) – Hódmezővásárhelyen és Székkutason ötvenkét, többségében fiatal gazda szerepelt sikerrel eddig az állami földterületek haszonbérleti jogára kiírt pályázatokon – tájékoztatta a vásárhelyi önkormányzat sajtóreferense az MTI-t.

Göbl Vilmos elmondta, az eddig mintegy 2650 hektárnyi állami földterület haszonbérleti jogára kiírt pályázaton – az érintett parcellák mintegy felén – hirdettek eredményt. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a Körös-Maros Nemzeti Park kezelésében lévő, állami tulajdonú földterületeket 52 nyertes helyi- és többségében fiatal gazda használhatja a jövőben. A kihirdetett pályázatok között a legkisebb 3,2 míg a legnagyobb 161 hektáros birtokot jelent.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által Hódmezővásárhelyen meghirdetett 62 birtokra 436, míg Székkutason 29 birtokra 177 pályázat érkezett. Mindkét településen minden területre volt jelentkező. Általában hat-nyolc pályázat érkezett egy-egy földterületre, de a nagyobb és értékesebb parcellák esetében gyakori volt a 10-15 jelentkező – tudatta a sajtóreferens.

Göbl Vilmos közölte, a program sikerében a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak is szerepe volt, hiszen a város – a helyi gazdák kérésének megfelelően – mindenben segítette a pályázókat. A városházán pályázati tanácsadó iroda várta az érdeklődőket, akik ingyenesen kaphattak segítséget. Hódmezővásárhely a gazdák tájékoztatásában is szerepet vállalt: a város a honlapján, valamint két, a térség minden háztartásába ingyenesen terjesztett hirdetőújságban minden egyes pályázatot a kiírástól a lezárásig folyamatosan hirdetett, a pályázati tanácsadó iroda elérhetőségeivel. A tanácsadó irodán eddig több mint 300 gazda érdeklődött az állami tulajdonú földterületek iránt.

MTI 2014. január 17.