fbpx

Több mint négyezer milliárd forintot a vidéknek!

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 12.

A Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül 4.265 milliárd forint kaphat a magyar vidék mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésére 2027-ig – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

 

A magyar gulya

Nagy fejlesztések várhatók a magyar mezőgazdaságban (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

A fiatalokat a mezőgazdaságban kell tartani

Egyik legnagyobb feladat a vidéki térségek fejlesztése, az ott élő emberek életminőségének javítása – mondta a miniszter. Szerinte a fiatalok számára is vonzó és helyben elérhető munkahelyeket, jobb minőségű életkörülményeket, infrastruktúrát és szolgáltatásokat kell teremteni.

 

Háromszor annyit költhetünk, mint az előző ciklusban

2021-től – a korábbi évek 17,5%-a helyett – 80%-os nemzeti társfinanszírozást biztosít az uniós vidékfejlesztési források mellé a kormány. A döntés a korábbi ciklus (2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Program) forrásainak megháromszorozását jelenti.

A Közös Agrárpolitika másik pillére, a jövedelempótló támogatások révén pedig további 3.272 milliárd forintnyi uniós forrás segíti a hazai mezőgazdaságot.

A két pillérrel összesen, az uniós és hazai forrásai révén az elkövetkező kilenc évben mintegy 7.537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére.

 

Alföldi tanyák

Fejlesztésre szoruló alföldi tanyák (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

Környezetbarát, precíziós gazdálkodás

A fent említett források biztosítják a vidéki falvak, kisvárosok infrastruktúrájának megújítását, a közösségekre épülő és élhető vidéki Magyarország építését. Ebbe bele tartozik – a miniszter szerint – a teljes élelmiszeripar piacorientált modernizációja, valamint a biztonságos alapanyag-ellátás érdekében a mezőgazdasági termelés teljes körű környezetbarát korszerűsítése és precíziós gazdálkodásra történő átállítása.

Forrás: Agrárminisztérium