Bezárás

Közös cél: az agrárszakember-utánpótlás biztosítása

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 12.

A legfőbb cél a vidék népességmegtartó erejének növelése, a helyi agrárszakember-utánpótlás biztosítása, a rendelkezésre álló pénzügyi keretek hatékony felhasználása és az agrárium területét érintő képzések további fejlesztése – stratégiai együttműködést kötött a MATE és a Békés Vármegyei Kormányhivatal.

Mezőgép
Közösen támogatja Békés vármegye dinamikus fejlődését a MATE és a kormányhivatal (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

A mezőgazdaság alapvető szerepet tölt be hazánk gazdaságában

Ezzel együtt kiemelkedő jelentőséggel bír a foglalkoztatás terén is. E területek erősítése érdekében a Békés Vármegyei Kormányhivatal fokozott együttműködésre törekszik a vármegye agráriumának meghatározó szereplőivel, így a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) is – hangzott el a stratégiai együttműködési megállapodás aláírási ünnepségén.

„Legfőbb célunk az, hogy közösen dolgozzunk a vidék népességmegtartó képességének növeléséért, a Békés vármegyében élők és a munkaerőpiac igényeinek hatékony kiszolgálásáért, valamint a terület versenyképességének növeléséért. Ennek egyik alappillérét jelenti a MATE szarvasi telephelyein folyó, nemzetközi színvonalú kutatás-fejlesztési és oktatási tevékenység” – emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

„A napjainkban tapasztalható új időszakra és új kihívásokra új válaszokat kell adni, és ez csak egy olyan intézménnyel lehetséges, akinek vannak saját céljai és van saját jövőképe” – hangsúlyozta beszédében Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja. Emlékeztetett, Békés vármegyében 450 ezer hektár termőföld van, a gazdáknak pedig az elmúlt időszakban 62 milliárd forintos támogatás került kifizetésre.

A jövő sikeres agráriumáért ugyanakkor a MATE együttműködésével még tovább kell fejleszteni a térségben az öntözést és további együttműködésre van szükség az élelmiszerbiztonsági, talajvédelmi, állategészségügyi területeken is.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja
Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja (fotó: MATE)

A kutatás-fejlesztési terület fókuszában a klímavédelem és a fenntarthatóság

Meg kell találni azokat a módszereket, melyek az öntözésfejlesztést, a génmódosítás-mentes növénytermesztést, a vetőmag- és szaporítóanyag előállítást, az állatjárványok megelőzést, a precíziós gazdálkodást, valamint az új technológiák alkalmazására való felkészülést támogatják.

A partnerek a 2023-2027. közötti költségvetési időszakban a pénzügyi keretek optimális felhasználásával és a támogatások maximális lehívásának elősegítésével is támogatják Békés vármegye gyarapodását.

Forrás: MATE/Sajtóközlemény