fbpx
266225

Sokat esznek, visznek, gyorsan hízik az USA sertéspiaca

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 26.

Gyors az üzemkoncentráció, hatalmas az utóbbi évtizedek exportnövekedése, és bár jön fel a csirkehúsfogyasztás, még mindig a sertés a kedvenc.

sertés

Fontos és ízlik nekik

A sertéshús az amerikaiak kedvenc étele és az USA agráriumának fontos exportcikke, így az ipar az ország gazdaságának fontos része. Az Egyesült Államok a világ harmadik legnagyobb sertéshústermelője és -fogyasztója. Az elmúlt néhány évtizedben a belföldi átlagfogyasztás nagyon stabil maradt: 2000-2020 között évente szűk 31 kiló fejenként. (Igaz, ebben az időszakban vette át a vezetést a csirkehús-fogyasztás.) Közben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint az amerikai sertésipar is jelentős szerkezeti változásokon – főleg koncentrációkon – ment át. A 90-es évektől a sertéstenyésztő gazdaságok száma harmadára csökkent, míg a sertéstenyésztő üzemek száma nőtt.

1550 százalékos növekedés

Az USA mindezek révén már 1995-ben nettó sertéshús-exportőrré vált. Évente átlagosan több mint 2,5 millió tonna friss és fagyasztott sertéshúst exportálnak, és 2020-ban is rekordot döntöttek 3,3 millió tonnával. Ezzel az USA sertéshúsexportja értékben 1550, nagyságrendje 1300 százalékkal nőtt. A múltban az Egyesült Államok volt a világ első és második legnagyobb sertéshús-exportőre, de egy ideje a harmadik helyen áll Brazília és az EU mögött.