Hihetetlen, ami történik: klíma-drámában az USA agráriuma

A számos szigorítás után most az jön, hogy a nagy a vízhiány miatt megszüntetik(!) a gazdák direkt vízellátását. Van olyan gazda, akinek a terményei megfőttek az égető napon.

 

kiszáradt folyó
San Francisco Chronicle – Kiszáradnak a folyók, a kutak

 

Mára napi gond lett a vízkeresés

Kalifornia központi völgyében már napi szinten a víz utáni kutatás határozza meg a gazdák mindennapjait, s ez már az egész USA élelmiszer-ellátását is érzékenyen érinti. A helyiek elkeseredetten nézik, ahogyan a szárazság miatt egykoron virágzó földjeik kiszáradt, poros területekké válnak – tudósít az index.hu. Az USA nyugati fele, beleértve Kaliforniát is, évek óta szenved a szükségesnél kevesebb csapadéktól és a szokatlanul száraz telektől. Az állam, illetve a helyi vezetők úgy döntöttek, hogy a városban élők és a vadállatok vízigényeit szem előtt tartva megszüntetik a gazdák közvetlen vízellátását. A farmerek persze tiltakoznak, s Mentsük meg Kalifornia vizét! feliratú táblákkal tüntetnek.

 

A gazdák nem értik

A termelők arra is panaszkodnak, hogy az állam kormányzójának szerintük értelmetlen szigorításai miatt már nem tudják áruval ellátni az amerikai áruházakat. Egy 28 éves, negyedik generációs gazda, aki egyben takarmánykereskedő is, azt meséli, hogy csak az elmúlt héten két kútja száradt ki. Ennek eredménye az lett, hogy nyolcszáz hektárnyi lucernása elszáradt. Tény, hogy a klímaválság miatt hozott döntések erőteljesek – nemrég például olyan törvényt fogadtak el, ami tiltja a farmereknek, hogy öntözési céllal patakokat vagy kisebb folyamokat térítsenek el. Emiatt ugyan kutakat fúrnak, de az intenzív használat miatt ezek jelentős része is kiszárad.

 

öntöző rendszer
Los Angeles Times – A kaliforniai sajtó arról ír, ahogy a szárazság nő, a helyi farmerek nehéz idők elé néznek

 

A kútfúrók elfoglaltak

Az index.hu idéz egy másik gazdát, aki nyolchektáros földjének a felét öntözte eddig fúrt kútból. Az kiszáradt, így a terményei gyakorlatilag megfőttek a perzselő napon, s most hetek óta egy kútfúróbrigádra vár, akik csak ígérgetnek, hiszen olyan sok a megrendelésük, hogy nem győzik a munkát.

 

Kapcsolódó hírek