fbpx

Rossz hír az új károsító az eddig eléggé védett növénynek

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 10.

Növényegészségügyi szempontból jelentős, az édesburgonyát (batátát) károsító vírus jelent meg hazánkban. Bár az étkezési édesburgonya gumójából már korábban is kimutatták a vírust, mostani jelenlegi előfordulása különösen jelentős, mert ezúttal a szaporítóanyag-előállításban igazolódott a vírus jelenléte.

Figyelmeztető a mostani eset

Az édesburgonya felívelő szakaszban lévő hazai termesztésében az egyik vonzó tényező a faj relatíve védett státusza volt a különféle károsítókkal, vírusokkal szemben. A hozzáértők szerint az előző években sok betegsége még nem jelent meg nálunk, ami részben abból eredt, hogy a betegségek számára a klíma nem megfelelő. Ugyanakkor már eddig is természete volt, hogy az egyébként sok vírus gazdanövényének számító batátánál is elengedhetetlen a jó minőségű, vírusmentes szaporítóanyag.

Ezért is figyelmeztető tény a mostani víruskimutatás. Noha a szakemberek a batáta gumójából már korábban is kimutatták a klorotikus törpülést okozó vírust, jelenlegi előfordulása most a szaporítóanyag-előállításban igazolódott Csongrád-Csanád vármegyében, 12 dugvány-előállító fóliasátorban termesztett növényekből. A Nébih most különösen arra int, hogy a termesztők felelős hozzáállással is igyekezzenek megelőzni a vírus továbbterjedését. (Az édesburgonyát fenyegető vírus a vonatkozó EU rendelet1 II. mellékletében szereplő zárlati károsítóként a bejelentés-kötelezett károsítók közé tartozik. Megjelenésének gyanúját kötelező jelenteni a területileg illetékes vármegyei kormányhivatalnak – lásd a továbbiakat a Nébih honlapján!)

A SPCSV vírus tüneteire a törpülés, mozaikosodás és klorotikus foltok vagy a levélerek mentén enyhe világoszöld színezetű mintázat megjelenése a jellemző, továbbá egyes fajtáknál lilás elszíneződés is előfordul.

batáta édesburgonya betakarítás
Bivalyos Farm/archív

Szigorú intézkedések

A Nébih egyébként maga is intézkedett: növényegészségügyi zárlatot és szigorú higiéniai előírásokat rendeltek el, megkezdték a fertőzés forrásának felderítését. A termesztőknek azt javasolják, fokozottan ügyeljenek a szaporítóanyag vagy batátagumó kizárólag megbízható forrásból való beszerzésére, a termesztés és a forgalmazás általános higiéniai szabályainak szigorú betartására, a használt eszközök alapos és rendszeres fertőtlenítésére. Javasolt továbbá a vírus vektorok elleni védekezés és az önellenőrzés, ugyanis a megbízható forrásból származó ültetési anyagoknál is előfordulhat a vírus. Öröm az ürömben, hogy a szóban forgó vírus az emberi egészségre nem veszélyes, kizárólag a növényeket károsítja, az étkezési célú batátagumók fogyasztása nem jelent kockázatot.