fbpx

Kacsa lehet a meddőséget okozó glifozát–sperma-sztori

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 11.

Egy új kutatás szerint félrevezető és hatásvadász az a tanulmány, amely a glifozátot teszi felelőssé a férfiak terméketlenségéért.

Vér, ondó, glifozát – leegyszerűsítve

Nemrég jelent meg egy francia szakmai folyóiratban az a tanulmány, amely már a címében kapcsolatot lát a férfiak terméketlensége és a spermájukban jelenlévő glifozát között. A kutatás azt vizsgálta, milyen mértékben hozható összefüggésbe a glifozát a termékenység csökkenésével. A tudósok vér- és ondóplazma-elemzést, és glifozátvizsgálatot végeztek. Megmérték a spermiumok minőségét és mennyiségét, és ellenőrizték, van-e bizonyíték, korreláció az oxidatív stresszre. A kutatás aztán gyorsan szenzációs címekkel került a világsajtóba, és ahogy a tömegmédiában gyakorta tapasztalható, itt már leegyszerűsítve, tényként jelenik meg, hogy a férfiakat meddővé teszi a spermában kimutatható glifozát. Az ugyan régóta ismert, hogy egyes, úgynevezett endokrin károsítók okozhatnak termékenységi zavarokat, és ilyen károsítókat oldószerek, kozmetikumok, növényvédő szerek, műanyagok ugyanúgy tartalmazhatnak, mint a háztartásokban használt tisztító- és mosószerek – erről lapunk is írt nemrég.

Illusztráció: Horizont Média/archív

A haszonállatoknál sincs termékenységprobléma

A sommás és hatáskeltő tudományos tanulmány kritikusai először is épp ezt emelik ki: a glifozát maguk a szerzők szerint is azért került be a tanulmányba, mert egyszerűen ez a legszélesebb körben használt peszticid. Ám az, hogy milyen sokan és hányszor használnak egy növényvédőszer-hatóanyagot, önmagában nem bizonyítja, hogy a glifozát endokrin károsító. Egyelőre ennek az ellenkezője feltételezhető, és a környezetvédelmi hatóságok sem látnak bizonyítékot a glifozát hormonális hatékonyságára. Arról sincsenek meggyőző tények, hogy a glifozáttal kezelt területekről származó takarmánnyal etetett haszonállatok – több százmillió példány – a termékenység elvesztésétől, csökkenésétől szenvednének, márpedig ha ez így lenne, akkor állattartók milliói tiltakoznának a glifozát ellen világszerte.

Csak ezt nézték…

A hatáskeltő tanulmány kritikusai továbbá azt mondják, a spermában előforduló több ezer vegyi anyag közül a tudósok csak egyet teszteltek. Sőt, nem a spermát vizsgálták, hanem a kísérő folyadékot. Ráadásul a vizsgálat adatai azt mutatják, a spermium minősége azonos azoknál, akiknél glifozátot mutattak ki, és akiknél nem. A tanulmány szerintük abban is félrevezető, hogy a címe azt írta: a glifozáttal talált férfiak mindegyike terméketlen volt. Pedig ez logikus, hiszen maga a vizsgált csoport terméketlen férfiakból állt, míg más csoportokban olyan férfiakat is vizsgáltak, akiknél nem mutattak ki glifozátot, mégis terméketlenek voltak.

A glifozátot érintő legutóbbi hírekről ebben és ebben a cikkben számoltunk be.