fbpx

Ultrahang: azonnal látszott, hogy nem lesz sok milliós veszteség

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 február 10.

Doxmand: szőlőültetvényeken vetették be az ultrahangalapú riasztót – és szinte megszűnt a vadkár

Tényő és Győrújbarát térségében, kiterjedt szőlőültetvényen termeszti a gyümölcsöt Cseri Norbert. Az ő területein nem is annyira a madár-, inkább a rőtvad- és vaddisznókár a jelentősebb: az állatok legelése, taposása teszi tönkre a telepített növényt. Miután egyik kísérlet sem hozott eredményt, a gazda maga ment a megoldás után, és a Doxmanddal megtalálta.

 

Ultrahangos vadriasztas Doxmand
Ultrahangos vadriasztás Doxmand
Fotó: Szami Art

 

Rágták, taposták, leverték

– Mivel a borászatunkban jelentős profil a késői szüretelésű szőlőkből készített bor, ezért nagyon komoly károkat okoztak a vadak. Nem a seregély itt a gond: az valahogy elkerül minket. Az őzek, szarvasok legelnek: induláskor leeszik a friss hajtásvégeket vagy a gyümölcsöt. Amíg a kukorica még lábon van, aratás előtt, addig még valahogy megúsztuk, de utána megjelentek a szőlőben. A vaddisznók meg taposnak, leverik a hajtásokat, bogyókat – összegzi Cseri Norbert. A korábbi években az értékes, jellemzően késői szüretelésű szőlőket érlelő területeken akár 8–10 millió forintos kiesést is elszenvedtek az állatok jelenléte miatt.

 

Cseri Norbert Doxmand
Cseri Norbert
Fotó: Szami Art

 

Elsőre meggyőzte

– Ezért aztán magam mentem a megoldás után. Ha raselhálós kerítéssel próbáltam volna megoldani, ahhoz rengeteg munkaerő és idő kell, és a hatékonysága meg a tartóssága is kérdéses. Így hát végül is kínomban, az interneten megtaláltam a Doxmandot, és gondoltam, kipróbálom – idézi fel a gazda. Két darab, egy 4 és egy 2 hangszórós berendezést vásárolt

Elsőre is meggyőző volt, hogy minden más megoldáshoz képest nagyon kedvező áron, a két eszközzel összesen 100 ezer forint alatt tudok védelmet biztosítani. Ráadásul ez nem egy-két évre szóló megoldás csak. És nagyon komoly előnye, hogy mobilizálható: oda helyezem ki a készülékeket, ahol éppen szükség van rájuk a vegetációs időszaknak vagy a vadnyomásnak megfelelően – érvel az ultrahangos technológia előnyei mellett Cseri Norbert.

 

Ultrahangos vadriasztas Doxmand
Fotó: Szami Art

 

Bőségesen megtérült

A szőlészgazda tapasztalatai azonnal meggyőzőek voltak. – Bár végül is csak egy szezon van mögöttem, az máris kétségtelen, hogy nagyfokú a hatékonysága. Totális védelem ebben a műfajban soha, sehol sincs, de ha ez a Doxmand-készülék az elvárható és elviselhető mértékre szorítja le a vadkárt, akkor már bőségesen megérte az a kis befektetés. Nálam máris bizonyított: sehol sincs komoly kárunk ott, ahol korábban volt. Bele-beleettek a késői szőlőkbe, de ez már minimális kár. Látszik, hogy alapvetően elszoktak, elfordultak innen, össze se lehet hasonlítani az ultrahangos védekezés előtti állapotokkal – tudtuk meg a tényői gazdálkodótól.

 

Ultrahangos vadriasztas Doxmand
Fotó: Szami Art

 

Kezes, logikus, előnyös

Cseri Norbertet arról is megkérdeztük, milyennek találta a Doxmand-készülékek logisztikáját, felhasználhatóságát. – Nekem kifogástalan útmutatást adott a profi leírás. Egyáltalán nem volt szükségem telefonos tanácsadásra. A kihelyezés elve logikus, könnyen elvégezhető – tette hozzá a gazda. Számára az is komoly előny, hogy a napelemes működtetésű eszközt nem kell tölteni, a karbantartásával bajlódni.

Amennyiben mégis telefonos segítségre szorulnának a kihelyezéssel kapcsolatban, kérjük, keressék kollégáinkat, akik készséggel segítenek!