OGY – Mezőgazdasági bizottság: többen szavazhatnak a hegyközségi közgyűlésen

Budapest, 2013. március 19., kedd (MTI) – Várhatóan a jövőben többen élhetnek szavazati jogukkal a hegyközségi közgyűléseken, amennyiben az Országgyűlés is elfogadja a mezőgazdasági bizottság kedden benyújtott módosító indítványát.

A testület kormánypárti tagjai – az ülésen nem vettek részt ellenzéki honatyák – egyhangúlag támogatták azt a bizottsági módosító javaslatot, amelyet az új, a múlt év végén elfogadott, és ez év január 1-jén hatályba lépett, hegyközségekről szóló törvényhez nyújtottak be.

A módosítás lényege az, hogy míg az eredeti változat szerint a hegyközségi közgyűlésen csak azok szavazhattak volna, akik járulékfizetési kötelezettségüknek határidőre eleget tettek, addig a bizottsági módosító javaslat szerint szavazati joggal rendelkeznének azok is, akik járulékfizetési kötelezettségüket az adott év első közgyűlési napját megelőzően legalább öt nappal előbb teljesítik. Így – az indoklás szerint – növelhető lenne a részvétel a döntéshozatalban.

A hegyközségekről szóló törvényt azért kell módosítani, mert némely ponton olyan rendelkezéseket tartalmaz, ami az egyértelmű jogértelmezést nehezíti.

MTI 2013. március 19.

bizottság bor borászat mezőgazdaság módosítás