fbpx

Tavaszi aktualitások a gyümölcsösökben

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 20.
Az őszi lemosók után a tavaszi lemosások sem maradhatnak el. Ezek fontosságáról és módjáról előző cikkekben részletesen írtam. A második lemosó permetezés a rügy pattanáskori állapotban kell, hogy megtörténjen, rézoleát hatóanyag 0,5-1%-os dózisával. A kijuttatás időpontjának pontos meghatározása rendkívül fontos, a nyíló rügypikkelyek alól kártevők és kórokozók áttelelő képletei jönnek elő.
1. kép: Dió pattanó rügy
A lemosó készítményben lévő magas szénatom számú olaj másodlagos védelemként még egy növényi viaszhoz hasonló bevonatot képez a pattanó rügyek külsején.
A bevonat segítségével – mivel a két réteg között nem csak rézionok, hanem levegő is van, – számíthatunk a levegő jó hőszigetelő képességére 0,5-1%-os oldat kipermetezése esetén, ami segítségünkre lehet a késői fagyokkal szemben.
2. kép: A legutolsó lemosó permetezési időpont dióban
3. kép: Pattanó rügypikkelyek  között áttelelt atkák a cseresznyén

Az első tavaszi napsugarak nem csak a gombákat, illetve azok képleteit, hanem a rovarokat, atkákat is előcsalják.

Megkezdik az életükhöz szükséges növényi nedvek szívását, rágását a még csak alig pattanó rügyekben, ezzel már induláskor károsítva azok esélyeit.
Másodlagos kártételként a sérült részeken utat adva a gombák spóráinak.
A lemosások után már az első virágzáskori tápelem kijuttatásra kell készülnünk, valamint a virágzáskori monília megállítására. A monília fertőzés hatására a virágok megbarnulnak, a bibék elhalnak.
Mindez, ha tápanyag problémákkal (bórhiány) is párosul, ki sem alakulnak a porzók, így nem kötődnek a virágok.
Gyümölcsöseinket (alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack, mandula, őszibarack) virágzás kezdetétől sziromhullásig három alkalommal kell permeteznünk, a kielégítő védelem érdekében.
4. kép: Az első kezelés optimális időpontja az őszibarackosban
Nagyon jól beváltak az azolok, kiemelném a difenokonazol, tebukonazol, ciprodinil hatóanyagokat, kombinációs partnerként a régi mankoceb, tiafonát- metil hatóanyagok atplus-os parafinos kombinációs lehetősségeit.
Első permetezéskor azol, (szükség szerinti kiegészítéssel) plussz citromsavas-borkősavas kémia kötésű magas bór és mikroelem tartalmú lombtrágya kijuttatása 1-3 l/ha dózisban.
5. kép: Második permetezési időpont mandulában
Második permetezés a virágzás közepekor, csak azol kijuttatás szükséges önmagában, de fontos az időjárás figyelembe vétele, mivel más hatóanyagokkal dolgozunk hűvös, és más hatóanyagokkal melegebb időjárás esetén.

Hidegben a szállítás sebessége korlátozott, így kontakt hatóanyagokkal kombinálunk.

6. kép: Második permetezés időpontja meggyben; teljes egészséges virágzat
A harmadik permetezés pedig sziromhullás végén, ismét azol és rovarölő hatóanyag – méhkímélő technológia és készítmények figyelembe vételével – a korai rovarok, eszelények, bimbólikasztó, almamoly stb. ellen kiegészítve.
A virágkötődés biztonsága érdekében elengedhetetlen a citromsavas-borkősavas magas bór és mikroelem tartalmú lombtrágyát 1-3 l/ha dózisban adagolni.
Mindenképp javasolt osztott kezelésben a virágzás elején és végén a tápelemek kijuttatása, mert gyümölcsfán a beépülési felület pár nap alatt többszörösére nő.
A mikroelemek közül a bór molibdén nagyon fontos a virágszervek képződésénél, a virágpor mennyiségénél és a kötődési képesség növelése szempontjából is.
7. kép: Sziromhullás kezdete cseresznyében
Az alma, körte venturiás varasodása legveszélyesebb a virágzáskori időszakban, mivel a virágok lehullását okozhatja.
A gombák fejlődése az első melegebb tavaszi napokkal megkezdődik.
A rosszul lemosózott vesszőkön fennmaradt konídium tartókból szétszóródó nagy mennyiségű konídium okozza a virágok fertőzését.
A fertőzés tünetei megfigyelhetők a virágokon, sziromleveleken kör alakú barna foltok formájában.
A kialakuló sugárirányban terülő foltok a konídiumtartók, jelenlétükkor a virág nem kötődik, és lehullik.
8. kép: Tafrina fertőzés előző évi őszibarack vesszőn

A tafrina az őszibarack egyik rettegett betegsége.

A fertőzés az előző évből fennmaradt fertőzött vesszőkről indul el, de fertőzési forrásként említeném a giliszták által lehúzott előző évi leveleket is.
A leveleken képződő aszkospórák a levegő mozgásával felkerülnek a vázágakra és a virágokra.
Az aszkonídiumok fejlődése kora tavasztól hőmérséklet függően folyamatos, +5oC elegendő a képződéshez.
Sajnos még a hatékony lemosózás esetén is előfordul a fertőzés.
Ezért is fontos a virágzáskori többszöri gombaölőszeres felszívódó blokk és a megfelelő tápanyagszint fenntartása, hiszen az egészséges rügyek ellenállóbbak a betegségekkel szemben is.
Védekezésünk réztartalmú készítményekkel őszibarackban csak a piros bimbós állapotig lehetséges.
Atplus-os parafinolaj kiegészítés 1%-ban rézhidroxiddal 3 kg/ha dózisban, vagy rézoleát 0,5-1%-os töménységben javasolt.
Sziromhullás után a rovarvédelmet szignalizációra alapozzuk.
A levéltetvek, körtelevélbolha stb. betelepülésekor a lombon keresztüli tápanyag visszapótlás mellett, a káliszappan hatóanyag kitinbontó hatása kiegészítéskén 1% töménységben segítségünkre lehet.
Hűvösebb időjárás esetén az atplus – parafinolaj (40 szénatommal) 1%-os töménységben felszívódó gombaölő hatóanyag kombináció hosszabb hatástartammal bír a védekezésben.
Most ennyi fért bele.
Eredményes termesztést, és jó munkát kívánok mindenkinek!