fbpx

Helyi termény: nagyot szól ez a cseh ötlet

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 16.

Termelői ár alatt veszik meg a terményedet a kereskedők? Jól jönne, ha az áfa is a helyi gazdaságokat erősítené? Szeretnéd, ha a sokszor irreális árú importtermék nem tenné tönkre a piacodat? A csehek így felelnek.

 

Importkorlát, áfacsökkentés

A zöldség-gyümölcs ágazat termékei áfájának csökkentését várja a cseh kormánytól a a Cseh Mezőgazdasági Szövetség (ZSCR). A szervezet szerint a helyi termékek iránti érdeklődés növelése érdekében a zöldség-gyümölcs szegmens termékeire 10%-os áfát kellene kivetni annak érdekében, hogy a Covid-19 járvány cseh mezőgazdaságra gyakorolt negatív hatásait mérsékelni lehessen. A ZSCR elnöke síkraszállt azért is, hogy a hatóságok megakadályozzák, hogy a kereskedők a termelői ár alatti árakon vásárolják fel a termékeket a termelőktől. Csehországban az élelmiszerek áfája 15%-os, a csökkentett, 10%-os áfa az élelmiszerek egy meghatározott körére vonatkozna, melybe beletartozna néhány bébiétel is – írja a hírt ismertető FruitVeb. A ZSCR elnöke tárgyalásokat folytatott cseh hátterű kereskedelmi láncokkal annak érdekében, hogy azok csak abban az időszakban importáljanak zöldséget-gyümölcsöt, amikor az adott termék iránti igényeket a helyi termelés nem tudja kielégíteni.

 

 

Mi is, másik is

Az ilyen törekvések nálunk is erőteljes lépésekre késztették az agrárkamara vezetését is. Ezzel együtt, a cseh agrárszövetség kezdeményezése illeszkedik a régióban tapasztalható trendbe. Nemrég Bulgária miniszterelnök-helyettese javasolta az import tilalmát azokban az időszakokban, amikor az egyes helyben termelt zöldségek és gyümölcsök betakarítási szezonja van, és az termelés kielégíti a belföldi keresletet. Az 1990-ben alapított ZSCR jelentős súlyt képvisel: taggazdaságai összesen 1,14 millió hektáron gazdálkodnak.

 (forrás: Horizont Média, FruitVeb)