fbpx

Fertőzöttség miatt felszámolhatják az egész állományt

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 27.

Szigorodott a parlagfű elleni védekezés szabályozása: ha az adott részen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30 százalékot (a kultúrnövény tőszámától függetlenül), minden esetben le kell kaszálni a területet – figyelmeztet a jogszabályi szigorításra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 

Mezőgazdaság, parlagfű
Szigorodott a parlagfű elleni védekezés szabályozása
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Jön az ellenőrzés, indul a határszemle

A hatályos jogi szabályozás értelmében (221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet) a földhasználó egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A hatóság ellenőrzi a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, külterületen a kormányhivatal, mint ingatlanügyi hatóság feladata.

A határszemle keretében az ingatlanügyi hatóság elsődlegesen a termőföld védelméről szóló törvényben foglalt kötelezettségek teljesítését ellenőrzi.

 

A határszemle egyik kiemelt célja a termőföldek hasznosításának ellenőrzése

A tulajdonos, földhasználó hasznosítási kötelezettségének a művelési ágnak megfelelő termeléssel, vagy termelés nélkül a terület gyommentesen tartásával tehet eleget. Szőlőt és gyümölcsöst a művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani.

Az ellenőrzés kiterjed a termőföld engedély nélküli igénybevételének feltárására, a termőföldek művelési ágának természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is.

 

Június 05-étől változott a parlagfű elleni védekezés szabályozása

A védekezést elmulasztó földhasználókkal szemben – a felvett jegyzőkönyv alapján – a növényvédelmi hatóság jár el, és szabja ki a bírságot, amelynek mértéke az ingatlan elhelyezkedésétől, a terület nagyságától és a fertőzöttség szintjétől függ. A bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben a hatóság végezteti el a közérdekű védekezést (kaszálás), annak költségei is a földhasználót terhelik.

Fontos, hogy csapadékhiányos időszakban a kapásnövényeknél könnyen elszaporodhat a parlagfű.

Amennyiben az adott részen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30 százalékot, a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet.

A fentiekre hivatkozva kéri a kamara, hogy a szankcionálás elkerülése érdekében kiemelten figyeljék a mezőgazdasági termelők a tábláikat, ugyanis a rendelet módosítás alapján a – a fenti mérték elérése esetén – parlagfű fertőzöttség miatt felszámolhatják az állományt.

 

Mezőgazdaság, parlagfű
A mezőgazdasági kártétele is fontos, de kiemelten kell kezelni a fertőzöttséget allergia szempontból is
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A parlagfű-mentesítés nemcsak a mezőgazdasági, nemzetgazdasági kártétele miatt fontos

Ezen gyomnövény pollenje a lakosság mintegy 20 százalékánál egészségügyi problémát okoz. Az allergia hazánkban a negyedik legfontosabb nem fertőző betegség, jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet.

Idén július végén kimondottan erős a parlagfű pollenfertőzöttsége. Általában július végén virágzik ez a gyomnövény, de most a hőség miatt korábban kezdett allergizálni, hatása októberig elhúzódhat.

 

Forrás: NAK
Összeállította: Barna Ferenc