Tízezertől 50 millióig terjed a bírság, ha nincs szerződés

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 27.

A felvásárlásra – jogszabály által előírt tartalommal – írásban szerződés köttetendő; az alma, a meggy mellett már a torma is bekerült ezen termékek körébe.

 

A Magyarországon megtermelt torma is érintett most már

A torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 01-jéig meg kell kötni, és írásba kell foglalni. Kivétel lehet, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesíti a termelő. A hazánkban megtermelt, felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét meg kell jelölni a dokumentumban.

 

Alma
Amennyiben nincs szerződés, ágazatfelügyeleti bírság szabható ki
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A szerződéskötési kötelezettség betartását hatóság ellenőrzi

A hatályos hazai jogszabályi előírások értelmében a meggy és az alma Magyarországon történő feldolgozása, valamint a torma felvásárlása esetén kötelező írásban rögzíteni a termékek értékesítésére irányuló szerződést.

A meghatározott kötelezettségek betartását a NÉBIH, valamint a megyei kormányhivatalok ellenőrzik. A kötelezettség megszegése esetén ágazatfelügyeleti bírság szabható ki, amelynek mértéke 10 ezer forintnál kezdődik, a felső határ akár 50 millió forint is lehet.

 

A meggy-szerződések megkötésének határideje május 15-én lejárt

A dokumentum kötelező tartalmi elemeit európai uniós rendelet határozza meg, amely egyebek mellett azt is lefekteti, hogy a szerződésben írásban kell rögzíteni a beszállított termékért fizetendő árat.

Az alma és a torma felvásárlására megkötendő szerződések rögzítésekor a termelőknek és a felvásárlóknak szem előtt kell tartaniuk (jogszabályi előírás alapján):

  • a tárgyévben több mint 200 tonna almát feldolgozónak augusztus 01-jéig szerződéssel kell lefednie a teljes feldolgozandó mennyiség minimum 60%-át;
  • a kisebb alma feldolgozónak elegendő a beszállítás időpontjában megkötni az írásos szerződést;
  • az adott évben a tormát felvásárlónak augusztus 01-jéig szerződéssel kell lefedniük a teljes mennyiséget (nincs mennyiségi határ).

 

A NÉBIH vállalja, hogy az érintetteknek segítséget nyújt, a szerződéskötési kötelezettséggel kapcsolatos kérdéseiket az [email protected] e-mail címre várják.

 

Forrás: NÉBIH
Összeállította: Barna Ferenc