fbpx

Így termesszük a húsvét elengedhetetlen kísérőjét!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 30.

A torma igen sokoldalú, számos jó tulajdonsággal rendelkező növény, ami tucatnyi ételeinket teszi ízletesebbé. Húsvéthoz közeledve lássuk, mit érdemes tudni erről a csípős finomságról, ami az ünnep alatt jellemzően a sonka, a tojás és a kalács kísérője is.

A torma olyan gyógy-és fűszernövény, ami jellegzetes, csípős ízéről vált ismertté Ez a csípősség a gyökér reszelésekor felszabaduló allil-izotiocianátnak köszönhető. Kezdetben baktérium- és vírusölő hatása miatt termesztették gyógynövényként, de olyan jótékony anyagokat is tartalmaz, mint a nátrium, a magnézium, a kalcium és a C-vitamin. A torma azonban a gasztronómiában is megállja a helyét: gyökere kiválóan illik húsokhoz, mártásokhoz, levele pedig kiváló választás salátához.

Ez az évelő fűszernövény igen nagy tűrőképességű, nem igényes, ezért kezdő kertészek számára is ajánlott. A helyigénye viszonylag nagynak mondható, ezért fontos arra ügyelni, hogy ne „foglalja el” a területet más növények elől. A torma árnyékos helyen is jól növekszik, a hideget jól tűri, a levelei mínusz 4-5 °C környékén kezdenek károsodni. A meleget is jól viseli, különösen akkor, ha némi pára is társul a hőfok mellé. Ez a nagy tűrési skála azonban nem jelenti azt, hogy a torma mindenhol ugyanolyan lesz. Amennyiben igazán ízletes tormát szeretnénk nevelni, jó talajt, sok napfényt és megfelelő mennyiségű vizet kell biztosítani számára.

Az ültetéshez csupán egy ásó, valamint 20-25 centiméter hosszú és 5-10 milliméter átmérőjű tormagyökér szükséges. A gyökereket jól megmunkált talajba helyezzük egymástól 20-30 centiméterre, s juttassunk ki szerves trágyát is. Annak érdekében, hogy a gyökerek egyenletesen növekedjenek, a nyár közepén szedjük ki a földből, az oldalgyökereket dörzsöljük le, majd helyezzük vissza.

Az őszi betakarítás során minden gyökérdarabot távolítsunk el, mivel a „túlélők” a következő évben hívatlan vendégként kihajthatnak. A felszedett gyökerek rizómáját használjuk fel, a talpgyökerekből pedig készítsük elő a következő évi dugványokat.