Járvány: a mezőgazdaság dobhatja a mentőövet

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 30.

Tárt karokkal

Csak Magyarországon 160 ezernél is többre tehető a frissen elbocsátott alkalmazottak száma a koronavírus-járvány okozta gazdasági fékeződés miatt. A még stabil ágazatok közt szerepel a mezőgazdaság is, amely – különösen a tavaszi és nyári hónapokra – tágra tárt karokkal várja a tartalékaikat, fizetésüket részben vagy teljesen elvesztett aktív korúakat. Az agráriumban az utóbbi években – nagyrészt a kivándorlás, illetve és a napszámos munka iránti alkalmasság/hajlandóság miatt – minden szezonban egyre súlyosabb a kézi munkaerő hiánya. Most azonban, hogy a határok zárva vannak az erdélyi-kárpátaljai vendégmunkások előtt, a helyzet még rosszabb. Miután a napszámos-órabérek az utóbbi évek járványkrízis-mentes szezonjaiban sok helyütt a 700-1300 forintot is elérték, átmeneti megélhetésként ez ma is méltányos jövedelem lehet.

 

Hazafias hívogatás

Hasonlóan kétségbeesettek a brit agrár-munkaadók. Angliában már a világháborús időket idéző kampánnyal próbálják dologra csábítani a karantén-időszak polgárait: a Pick for Britain (Szedj vagy szabadabb fordításban: Szüretelj Angliáért/) kampány azt szeretné elérni, hogy a bő 100 ezer fősre rúgó munkaerőhiányt a városi (idegenforgalmi, vendéglátóipar stb.) ágazatokból elküldött dolgozók töltsék fel.

Ugyancsak csehül állnak a franciák, ahol 200 ezer idénymunkásra volna szükség, méghozzá igencsak gyorsan, hiszen a zöldség-gyümölcságazatban hamarosan még több lesz a munka. Az ottani szakminisztérium szerint bár az önkéntesek munkabérét a termelők fizetik, a francia kormány mégis vizsgálja, hogyan lehetne tovább könnyíteni az agrárágazati szereplők helyzetét.

A beutazási tilalmak egyébként nemcsak az említett országokban, hanem Spanyol- és Olaszországban is égetőek…

Meghívás

…egyébként pedig nálunk is. A napokban Ledó Ferenc, a FruitVeb zöldség-gyümölcságazati szakmaközi szervezeti vezető mutatott rá: az ágazatban foglalkoztatott főállásúak az iskolabezárás és más intézkedés miatt nagy számban kiesnek a munkából, a pótlásuk nehéz, különösen a csomagolás, válogatás, osztályozás területén. Az alkalmimunka-vállalókra is nagy szükség volna a 2-3 héten belül induló spárgaszedéseknél, illetve onnantól folyamatosan a különféle szezonális termények betakarításában. E munkákat Dél-Magyarországon nagy többségükben erdélyi vendégmunkások végezték. Az ő pótlásuk érdekében államközi egyeztetést sürget a FruitVeb, hogy például meghívólevéllel alkalmazhatóak legyenek. A szakszövetség emellett egyetemistákat párnapos bevonását is szorgalmazza.

(felvételeink illusztrációk: HorizontMédia/archív)

CÍMKÉK munkaerőszüret