fbpx

Magyar földeken is jól vizsgáztak a BCI hibridek

Írta: - 2018 február 25.

A 120 éves múlttal büszkélkedő horvátországi székhelyű Bc Intézet hibridkukorica-kínálatával mára a magyarországi termelők is megismerkedhettek. A cég az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon is képviseltette magát, ahol többek között a hazai piac alakulásáról Balogh Csabával beszélgettem, aki a cég magyarországi képviseletének a BC Intézet Kft.-nek termékmenedzsere.

Bemutatná az intézetet?

A Bc Intézet Növénynemesítési és -termesztési Rt. székhelye Horvátországban, Rugvicében található; a kutatás-fejlesztés mellett növénytermesztéssel és értékesítéssel is foglalkozik. A vállalat 1987 óta végzi sikeresen tevékenységét, és mostanra Horvátország egyik vezető kukoricanemesítő cégeként jegyzik. A kukorica mellett őszi- és tavaszibúza-, árpa-, tritikálé-, zab-, illetve tönkölynemesítési programmal is rendelkezik. Palettánk füvekkel, takarmánynövényekkel és olajnövényekkel (szója, őszi káposztarepce, napraforgó) egészül ki. Jelenleg a világ 18 különböző piacára exportálunk.

Melyik kukoricafajta vált keresetté hazánkban?

Magyarországon a legkeresettebb kukoricafajták az éghajlatnak köszönhetően a korai és a középérésű hibridek. Az egyre gyakoribb aszályos évek miatt ez eltolódik a korai érésű vetőmagok irányába. Az Alibi, a Thriller és a BC 323-as hibridek voltak az első helyen. Ezek a fajták rendelkeznek azokkal az általános követelményekkel, mint például kitűnő korai növekedés, tökéletes szárazságtolerancia, gyors vízleadás, magas és stabil hozam, melyek segítségével alkalmazkodni tudunk a jelen körülményekhez. De természetesen azokon a területeken, ahol a lehetőségek ehhez adottak, a középérésű fajták is jó eredményeket mutattak.

Milyen a gazdák visszajelzése?

A gazdák nyitottan fogadták a BCI hibrideket. Ez nekünk nagyon fontos volt, mert széles körben, az országot lefedve, különböző körülmények között tudtuk tesztelni a fajtákat. Így egy általános, egységes képet alkotva a gazdák véleményei alapján elmondható, hogy a vetőmagok jó eredményt hoztak, felveszik a versenyt a piac termékeivel. Természetesen a teszteredmények figyelembevételével, a gazdák véleményei alapján, a magyarországi viszonyokhoz alkalmazkodva alakítottuk ki a horvát szakemberek segítségével a 2018-as termékpalettánkat.

Milyennek érzi a magyar piacot?

Az agrárium a magyar gazdaság egyik meghatározó ágazata. Nemcsak a hazai szükségletek kielégítésével, hanem az egyre erősödő exporttevékenységével is jelentős szerepet vállal a gazdaság életében. Ebből adódóan magasak az elvárások mind a termelők felé, hogy nagy mennyiségű és jó minőségű termékeket állítsanak elő, mind a piac azon szereplőivel szemben is, akik a megfelelő eszközöket-gépeket, vetőmagokat, inputanyagokat stb. biztosítják a gazdák számára. Minden tekintetben nagy a verseny. De talán ennek is köszönhetően a piac nyitott az újdonságokra.

Hogyan illeszkedtek be a magyar piacra?

Beilleszkedni azok a tudnak, akik ismerik az ágazatot, akik felismerik és alkalmazkodnak a változásokhoz, és a legversenyképesebb termékekkel vannak jelen a piacon. A BCI Magyarország Kft. egy olyan nagy múltú cég képviselője Magyarországon, ami mind tapasztalatban, mind szakemberekben, termékfejlesztésben felveszi a versenyt a piac bármely szereplőével szemben. Ezért minden feltétel adott ahhoz, hogy a BCI hibridek meghatározó szerepet töltsenek be a magyar mezőgazdaságban.

Mit tapasztal? Elfogadták önöket a magyar gazdák?

Az, hogy mi egy nagyvállalat képviselői vagyunk, biztosítja számunkra az erős hátteret a nyugodt, szakszerű munkavégzéshez. Viszont ez nagy felelősséggel is jár. Elsődleges feladataink közé tartozik a BC INSTITUT ZAGREB arculatát megmutatni a partereinknek. Hisszük, hogy nem csak egy jó termék, hanem a megfelelő környezet és partnerkapcsolat is elengedhetetlen a sikerhez. A visszajelzések alapján, jó úton haladunk.

Az érdeklődő gazdálkodók bővebb tájékoztatást a +36-20-387-8728 telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen kérhetnek.

Összeállította: Kalmár Nárcisz