Vitapol – az aflatoxin elleni megoldás

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 29.

Előzze meg a tej toxinszennyeződését!

Hazánkban általánosan a Fusarium spp. által termelt F2, illetve ZEA, a trichotecének közé sorolható T2 és DON toxinok, valamint az Aspergillus spp. és a Penicillium-fajok által termelt aflatoxin és ochratoxin-A okoz gyakran szennyezettséget a takarmányban. Az Aspergillus flavus által termelt aflatoxin eddig inkább a mediterrán országokban terjedt el, ám a klímaváltozással (meleg száraz nyár, esős ősz) már hazánk is a veszélyeztetett régióba tartozik. Az aflatoxin leginkább a szemes terményekben, -kukoricában, -szilázsban, TMR-ben és melléktermékekben található.

A szarvasmarhák a bendőbaktériumok által a toxinok egy részét képesek lebontani, ezért kevésbé érzékenyek, de a nagy koncentrációban megjelenő toxinok, így is komoly szaporodásbiológiai és anyagcsere zavarokat okozhatnak. A nagytejű teheneknél a nagy takarmányfogyasztás miatt gyorsabb a bendőpasszázs, így csökken a bendőbeli toxinlebontás aránya.

Az aflatoxin azért különlegesebb a többi társánál, mert az emésztőrendszer nyálkahártyáján felszívódik, bekerül a véráramba, és amellett, hogy az állat máját károsítja, (aflatoxin B1), a vérrel a tőgybe és a tejbe is eljut. A tejből, sajtokból és egyéb tejtermékekből kimutatható (aflatoxinM1). Az aflatoxin az emberi szervezetben felhalmozódik, és közrejátszik a tumorok (rák) képződésében!

Aflatoxin határértékek:

•TMR Aflatoxin B1 határérték:5 μg kg;

•Tej AflatoxinM1 határérték:0,05 μg/kg;

•Az Aflatoxin B1 2-6%-a jelenik meg M1-ként a tejben.

Dr. Leitold József takarmány-ágazat igazgató

Üzemi tapasztalat

Egy alföldi 100-as tehenészetben 2018. 09. 17-én reggel a tejipar nem szállította el a reggeli és előző nap esti fejésű tejet, a bemért aflatoxin M1 0,100 μg/kg szennyezettség miatt.

A megelőző napon az etetett takarmánykeverék (TMR) összetétele annyiban változott, hogy a kukoricadarát új termésből keverték be változatlan, 6,30 kg/tehén napi adagban. Szeptember 16-án már észlelték a tehenek takarmány-visszautasítását.

Ajánlásunkat elfogadva – ismerve a Vitapol pulvis Aflatoxin megkötőképességét – 09.17-én a délutáni TMR-be már bekeverték 200 g/nap/tehén adagban.

2018 09. 18.-án toxinvizsgálatot végeztek a TMR minden komponensére. A gyanú beigazolódott, az idei kukoricadara olyan magas aflatoxin B1 szennyezettséget tartalmazott, ami a műszer felső mérési határértékét meghaladta. A szennyezett takarmány etetése után a toxinszint a tejben 24 órán belül megemelkedett a határérték fölé.

Vitapol pulvis ajánlott adagban történő etetése a várt étvágyjavító, aflatoxin megkötő, kiürítő hatását igazolta. Másnapra az étvágy visszatért, a 19-i esti fejésű tej aflatoxin M1 szennyezettsége a megengedett határérték alá, 0,042 μg/kg-ra csökkent, a tejet átvették, 20-án 0,027 μg/kg-ot, 21-én 0,020 μg/kg értéket mértek. Azóta a tejben aflatoxin nem volt kimutatható.

Mivel a laborvizsgálati eredmény DON toxinszennyezettséget is kimutatott, továbbiakban javasoljuk a Vitapol Antitox toxinkötő etetését 20 g/nap/tehén dózisban a Vitapol Pulvisszal együtt.

Összességében valamennyi termelőcsoport takarmányának kiegészítésére élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi kockázatának csökkentésére javasoljuk a Vitapol pulvis etetését 100 g/nap/tehén, és mikotoxin-szennyezettségtől függően a Vitapol Antitox egyidejű etetését 20-30 g/nap/tehén dózisban.

A Bábolnai Akkreditált Takarmányvizsgáló Laboratóriumban végzett vizsgálatok alapján a VITAPOL 100 g/tehén/nap adagolásával a takarmány Aflatoxin tartalmának minimum 60-70 %-a inaktiválódik.

Ez a hatás a dózis emelésével bizonyos mértékig tovább növelhető. VITAPOL alkalmazásával, vagy a toxinos takarmány etetésének abbahagyásával az Aflatoxin M1 4 nap alatt ürül a szervezetből olyan mértékűen, hogy a tejből már nem kimutatható.

Dr. Tóth Rozália vezető szaktanácsadó

weboldal:
www.alpha-vet.hu
www.allatgyogyszer.hu
www.alphafeed.hu
www.ameheszet.hu
e-mail: [email protected]
telefonszám: +36-22/534-500