fbpx

Lemaradtak a gazdák az őszi mezőgazdasági munkákkal Békés megyében

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 04.

Békéscsaba, 2014. november 3., hétfő (MTI) – Jelentős a lemaradás az őszi mezőgazdasági munkálatoknál Békés megyében a rendkívül csapadékos szeptemberi és októberi időjárás miatt – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke hétfőn Békéscsabán sajtótájékoztatón.

Lemaradtak a gazdák az őszi mezőgazdasági munkákkal Békés megyében

Kulcsár László tájékoztatása szerint az őszi búza 45 százalékát vetették el a tervezett 100 ezer hektárból. A kukorica betakarítása még tart, a termés 65 százaléka került eddig a raktárakba, 131 ezer hektárból 85 ezer hektár termése. A talajmunkálatok ötven-hatvan százalékát végezték el a gazdák, a magágy-előkészítési munkálatok hatvan százaléka fejeződött be, az őszi mélyszántás pedig a tervezett terület 32 százalékán.

Kulcsár László kiemelte: a rendkívül csapadékos őszi időjárás miatt Észak-Békésben a kötött talajokon néhány hét alatt összefüggő belvizes területek alakultak ki, a kukoricát ezeken a helyeken lánctalpas gépek segítségével tudják csak betakarítani. Nagy felületeken van belvíz Békés, Köröstarcsa, Bucsa, Dévaványa és Szeghalom körzetében.

Hozzátette, hogy novemberben kedvezőbb időjárás várható, így van esély arra, hogy a jelenleg kritikus területeken még időben elvégezzék a termelők a szükséges munkálatokat.

Az elnök beszámolt arról, hogy a kukoricatermés Békés megyében a vártnál jobb lesz. Gyomaendrődön és környékén 9-10 tonna körüli a termésátlag hektáronként, ez évtizedes rekord. Dél-Békésben nem ritka a 11-12 tonna átlaghozam sem egységnyi területről.

A kukorica ára nyomott a megyében, a termelők többsége nem rendelkezik raktárkapacitással, így a termés azonnali, sok esetben áron aluli értékesítésére kényszerülnek. Raktárszövetkezetek létrehozásával lehetne mérsékelni a termelők piaci kiszolgáltatottságát – jegyezte meg Kulcsár László.

Az elnök elmondta azt is, hogy gazdák tájékoztatása szerint aggasztó méretű a mezei pocok kártétele a földeken. Az állomány létszáma továbbra sem csökken, folyamatosan kell védekezni a rágcsáló ellen, ami jelentős többletkiadással jár. A kamara Békés megyei szervezete jelzi a termelők problémáit a NAK-nak, kérve, hogy tegyen javaslatot a kormánynak a rendkívüli kártétel vizsgálatára.

MTI 2014. november 3.