fbpx

Sikeres magyar agrárdiplomácia – elmélyülő bolgár és lengyel kapcsolatok az agrárium területén

Írta: - 2016 január 18.

A magyar agrárminiszter a 81. Berlini Zöld Hét alkalmából utazott a német fővárosba, ahol a magyar élelmiszeripari kiállítók és az egész szektor megjelenését hivatott erősíteni.

A rendezvény során a magyar agrárpolitikus a kiállításon résztvevő több európai kollégájával is egyeztetett, így Krzysztof Jurgiel, lengyel mezőgazdasági miniszterrel, akivel tavaly novemberi kinevezése óta először került sor kétoldalú megbeszélésre. A felek kölcsönösen méltatták az országaik közötti történelmi múltra visszatekintő baráti kapcsolatot, mely kiváló alapot biztosít a szakmai együttműködéshez mind a V4-ek keretében, mind az európai uniós fórumokon. A megbeszélésen többek között szó esett a tej és a sertéshús piacán tapasztalható válságról. A felek egyetértettek abban, hogy a Bizottság gyors és hatékony beavatkozására lenne szükség és prioritásként kell kezelni ezeket az európai gazdákat leginkább sújtó kérdéseket. A lengyel miniszter mindemellett elismerésének adott hangot a magyar borok minőségével kapcsolatban, továbbá támogatásáról biztosította kollégáját a miniszter által korábban meghirdetett Szövetség a GMO-mentes Európáért kezdeményezéssel kapcsolatban

Fotó: FM

A bolgár agrártárca miniszter-helyettesével, Vasil Grudevvel folytatott kétoldalú egyeztetés központi témája a földforgalmi szabályozás ügye volt. Bulgária a magyar szabályozáshoz hasonlóan a spekulációs földvásárlás felszámolására és a gazdák kizárólagos földhöz jutását biztosító erős földtörvény megalkotására készül, melyhez a magyar tapasztalatok megosztását és az együttműködés elmélyítését kérték.

Bulgária – csakúgy, mint Magyarország – elkötelezett a GMO-mentes mezőgazdaság ügye mellett. Ebben a témában is partnerként tekint hazánkra, amely jelentős erőfeszítéseket tett Brüsszelben a GMO-k köztermesztésének önálló tagállami szabályozása érdekében. A kérdésben a Nemzetközi Zöld Hét lehetőséget adott a svéd agrártárca államtitkárával, Elizabeth Backtermannal történő egyeztetésre is. A politikus elmondta, hogy habár a svéd állam nem korlátozza a GMO-k köztermesztését, a gazdák túlnyomó többsége mégis elutasítja a génmódosított vetőmagok használatát.

(FM Sajtóiroda)