fbpx

Raktár, hűtő, energia: megy a pénz a feldolgozóiparnak

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 03.

Hatszorosára emelik az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program keretösszegét, így összesen már bő 45 milliárdnyi beruházás valósulhat meg majdnem 80 hazai cégnél. Az élelmiszer-feldolgozóipar fejlesztése elengedhetetlen a mezőgazdaság versenyképessége miatt is.

zöldség csomagoló csarnok
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Élelmiszeripari beruházások és kapacitások

A magyar agrárium egyik legfőbb problémája a megfelelő minőségű és volumenű feldolgozóipar megléte. Ennek hiányában még mindig jellemzően alapanyag-exportőri szerepre kényszerül a jellemzően kiváló minőséget produkáló hazai agrárium. A mezőgazdasági vezetés az új ciklusban kiemelt irányként szabta meg a feldolgozóipar felzárkóztatását – ennek részeként nemrég az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP) keretösszegét közel hatszorosára emelték. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerint a szeptemberben bejelentett ÉLIP iránt óriási méretű érdeklődés mutatkozott, így 6-ról 33 milliárd forintra növelik a keretet az élelmiszeripari vállalkozások versenyképességének erősítéséért, az élelmiszeripari beruházások és kapacitások bővítéséért. Ennek megfelelően 78 magyar vállalkozás kaphat támogatást, összességében pedig több mint 45 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg: gyártósorok beszerzése, zöldenergia- és csomagolásfejlesztés, raktárbővítés, hűtéstechnikai fejlesztések.

Hazaiak lendületben

Jó hír, hogy a keretre pályázók kilenctizede 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás volt. A pályázók kétharmada kevesebb mint 100 főt alkalmaz, azaz feltörekvő vállalkozásnak számít. A fejlesztések révén a hazai, alacsonyabb hozzáadott értékű termékstruktúrával működő beszállítók magasabb hozzáadott értékű termékek fejlesztését, gyártását kezdhetik meg.

Ugyancsak az élelmiszeripari beruházásokat érintő gazdasági hír, hogy az állam további 200 milliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig folytatja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. A hitelprogram kiemelt ágazatai közt első helyen szerepel az élelmiszeripar. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram még kedvezőbb kamatokat biztosít a hazai vállalkozások számára: forinthitel esetében 5%-os, euróalapú hitel esetében 3%-os szinten lesznek elérhetők a források.