fbpx

Az elsők között volt az országban Tempo vetőgépünk

Írta: Agrárágazat-2024/1. lapszám cikke - 2024 január 03. -Hirdetés

Molnár Sándor a Gödöllői-dombság területén található Pánd településen gazdálkodik testvérével, az 1993 óta működő Molnár-Farm Bt. és két másik családi gazdaság keretein belül. A Bt.-t még a szülők és az egyik nagypapa alapította. Ma már összesen 560 hektárt művelnek, amelynek kétharmada saját, a többi bérelt terület.

Milyen területi adottságokkal dolgoznak, mik a fő termesztett kultúrák a gazdaságokban?

A területek nagy része csernozjom talaj, de nagyon sok az agyagtalajunk is. A vízmegtartó képességük jónak mondható, így a tavaszi kultúrák, például a napraforgó vagy kukorica későn kezd benne indulni, mert hűvösebb, és mélyebben tartja a nedvességet. Az árpa és a repce is jól érzi magát ezeken a területeken, a búza nem annyira.

A 2022-es évet hogyan vészelték át? Milyenek a 2023-as eredmények?

Az utóbbival kezdve: 2023 termésben jónak mondható évjárat. Repcéből 3,5 t/ha eredményünk van, árpából 8 tonna lett hektáronként, a korábbi 3,5 tonnával szemben. Búzában 6 t/ha volt a termés, szemben az azt megelőző 2 t/ha-ral.

A sokat emlegetett 2022-es évben a napraforgó és a kukorica szenvedte a legtöbbet, utóbbiból semmi sem termett, pedig 2023-ban 10 t/ha volt az eredmény ugyanezeken a területeken. Napraforgót 4 tonnás eredménnyel tudtuk betakarítani, 2022-ben az 1 tonnát nem értük el vele. Tehát látszik, hogyha nem extrém száraz az év, akkor szép eredményeket hoznak a növényeink.

Ha a technikai hátteret vizsgáljuk, milyen Väderstad gépeket használnak?

A kezdetekben egy hengert használtunk tőlük, majd bemutatógépként több masinát is kipróbálhattunk, vetőgép, kultivátor is került ide. Ma már egy 940-es Rexius henger dolgozik a gazdaságban, a 4 méteres Rapid gabonavetőgépet pedig 10 év szolgálat után egy 6 méteres váltja majd. Van egy 8 méteres NZ Aggressive kombinátorunk, egy 4 méteres TopDown kultivátorunk, egy 820-as Carrier tárcsánk és egy új Tempo vetőgépünk is. Ennek az elődjét szintén 10 évig használtunk, az elsők között volt az országban Tempo vetőgépünk.

Mit szerettek a Tempóban a leginkább?

A területteljesítménye nagyon jó volt, bár számunkra az csak a második legfontosabb szempontnak számított; az első a pontosság. A 10 km/h munkasebesség itt, a dombokon elég, miközben a gép pontossága nagyon meggyőző. Ami hibák előfordultak a legelső gépnél, azokat gyorsan javították – előfordult, hogy a szervizes munkatárs a Vaderstadtól már hajnalban itt volt az alkatrésszel, így sohasem volt komolyabb kiesésünk. A géppel annyira vagyunk elégedettek, hogy 10 év után természetesen újra Tempo-t rendeltünk.

Milyen kopásokkal, más mechanikai sérüléssel szembesültek?

Törésünk nem volt, az általános kopás miatt a tavalyi évben új sornyitó tárcsákat, csapágyakat, tisztítólemezeket cseréltük, plusz még a vetőháztömítéseket is. Az akkumulátort természetesen cseréltük, ennyi időt nem bír ki, hiába vigyázunk rá. Azt egyébként érdemes tudni, hogy a gazdaságban dolgozó minden gépünket mi javítunk, mert nekem és a testvéremnek is autószerelő a szakmánk. A garanciaidőn belül természetesen a magyar leányvállalat szakemberei végzik el a feladatot.

A talajművelő gépeknél mi volt a tapasztalata?

A vázon vagy más helyeken nem kellett hegeszteni ennyi év alatt sem, pedig a TopDown 15 éve dolgozik nálunk. A kopó alkatrészek tartósságát is jól megoldotta a gyár, a vídiával felrakott eszközök huzamosan bírják a terhelést. Így lecsökken a kopó alkatrészek költsége, a többszörösét kibírják, mint egy hagyományos kopóelem. Az alkatrészellátással nagyon elégedettek vagyunk, gyorsak és nagyon rugalmasak.

Alkatrészben használnak utángyártottat is?

Nem, kizárólag csak gyárit! A TopDownnak 15 év után nemrég eltört egy kis rugója a mélységtartónál, ott is csak az eredetit használjuk. A gyár kikísérletezte, letesztelte már ezeket az anyagokat, mi nem látjuk értelmét spórolni az alkatrészeken.

Nagyon szeretem a Väderstad csapatát; pár éve egy seregélyesi rendezvényen még az egyik tulajdonossal, Christina Starkkal is beszélgettünk egy kicsit – közvetlenek, és értik, tudják, mire van szükségünk.

Vaderstad