fbpx

A Tempo a rendkívül köves, agyagos talajba is belevetette a kukoricát

Írta: Agrárágazat-2023/10. lapszám cikke - 2023 október 06. -Hirdetés

A Bakony-Agro Kft. közel 3000 hektáron gazdálkodik Zirc és Szentgál körzetében.  Bár a növénytermesztés a fő tevékenységük, a legrégebbi magyarországi limousin törzstenyészet is náluk található. Martini Tamással beszélgettünk.

Milyen területek tartoznak a gazdasághoz?

7 környező település határában gazdálkodunk, nagyon változatos, jórészt nehezen művelhető, agyagos, köves területeken. Az átlag táblaméret 10–14 hektár között van, nagyon sok vonulással jár a munkánk. A mélyebb fekvésű területek jobbak, de mivel a tengerszint felett 400 méteres magasságban vagyunk, nagyon sok a kő a földeken.

A Bakonynak megvan az az előnye, hogy valamivel több itt a csapadék, mint az országos átlag, és hűvösebb a klíma is. Tavaly ennek ellenére az elmúlt több mint 40 év legszárazabb szezonja volt nálunk, mégis jobb termésátlagokat realizáltunk, mint idén. 2023 nagyon esős volt, a gabonáinknak ez nem tett jót, de a kukoricában jónak ígérkezik a termés.

Milyen kultúrákat termesztenek a megművelt területeken?

Repcét, búzát, árpát, kukoricát, szóját, silókukoricát. Van 450 hektár kaszálónk is a limousin törzstenyészet miatt, valamint folyik nálunk borsó-, zab-, tavasziárpa- és búzavetőmag-előállítás is, közel 300 hektáron.

Mióta vannak kapcsolatban a Väderstaddal?

Én öt éve dolgozom a Bakony-Agrónál, de a kapcsolat már a 2000-es évek elején kezdődött. Mi azt látjuk, hogy prémium minőségűek a gépeik, a köves, mostoha területekre igazán alkalmasak. Jelenleg van3 db Rollex szántáselmunkálónk, 2 db 6 méteres Rapidunk, egy 8 soros Tempo szemenkénti vetőgépünk, egy 4 méteres TopDown, 2 db Carrier tárcsa, másik telephelyünkön pedig egy NZ Aggressive, egy Rollex és egy 3 méteres Rapid egészíti ki a gépparkot. Szerencsére elég jól gépesített a vállalkozás.

Melyik a legrégebbi svéd gép a felsoroltak közül?

Van egy 6 méteres Rapid, amelyik 48 ezer hektárt dolgozott már, egy másik ugyanilyen, fiatalabb gép 28000-nél tart. A szántáselmunkálók is rengeteget voltak már használva.

A vetőgépeknél csak a kopó alkatrészeket kellett eddig cserélni 2-3 évente, nem volt más probléma velük. Eredeti, gyári alkatrészeket használunk, ez nem kérdés, mert van, amelyik gép napi 24 órában megy, és nem szabad, hogy a szántóföldön álljon meg egy rosszabb minőségű beépített alkatrész miatt.

A Tempo mióta dolgozik a gazdaságban?

Tavaly került hozzánk egy másik telephelyünkről, négyéves a gép. Nem hittük el, hogy a mi lankás földjeinken azt a munkasebességet tartani tudja, amit mondtak róla – pedig valóban tudta, miközben a rendkívül köves, agyagos talajba, agyagpadokba is belevetette a kukoricát. Jó volt a kelés, és a hatalmas esők sem mosták ki a magokat! A kezelését könnyen meg lehetett tanulni, és sokat jelentett a Väderstad segítsége is az oktatásban.

A talajművelő eszközök közül melyiket használják a legtöbbet?

A TopDown 2000 hektárt művel, 24 órában megy egész ősszel. 300 lóerős traktorral húzzuk, mert az áll rendelkezésre, jó lenne kicsit erősebb gép elé. A kopó alkatrészeket, hegyeket kellett cserélni, valamint kétszer volt munkahenger-problémánk: ez volt az összes szervizigénye. Megfelelő gépkezelővel nagyon szép munkát végez. A váza nagyon strapabíró, nagyon elégedettek vagyunk vele.

A talajművelésnél egyébként a forgatásos vagy a forgatás nélküli módszert alkalmazzák inkább?

A kukoricatarlókat megszántjuk, de ha optimálisak a feltételek, akkor a többi területen inkább a TopDownt használjuk. Ezt 4 éve csináljuk így, a talajéletben már látjuk ennek pozitív hatásait. Így ez az irány marad, szeretnénk majd egy 6 méteres TopDownt is csatasorba állítani.

Fodor Mihály

Vaderstad