fbpx

A 140 éves AMAZONE új innovációkkal jelentkezett

Írta: Agrárágazat-2023/10. lapszám cikke - 2023 október 12.

A 140 éves AMAZONE új innovációkkal jelentkezett

Minden szegmensben erős fejlesztések

A szeptemberi, Németországban rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón impozáns számban és minőségben vonultatta fel új fejlesztéseit az Amazone. Cikkünkben két újdonságot mutatunk be részletesen, de jut majd ezekből társlapjainkba, a MezőHírbe és a GÉPmaxba is – októberben mindegyiket érdemes lesz forgatni!

Az új Cirrus 9004-2C Grand vontatott kombinált vetőgép

Az új Cirrus 9004-2C Grand vontatott kombinált vetőgéppel az AMAZONE tovább bővíti nagy területteljesítményű vetőgépeinek palettáját. A gép 9 m-es munkaszélességgel és 16,6 cm-es sortávolsággal kapható. A dizájnt leginkább a nagy vetőmagtartály és a jellegzetes elosztófej határozza meg.

Megoldások a hatékony gazdálkodásért

Alapkivitelben a Cirrus 9004-2C Grand egy 60 : 40%-os arányban osztott kétkamrás tartállyal van felszerelve. A big-bag zsákokhoz optimalizált és elegendő többletkapacitással rendelkező tartály össztérfogata 5750 liter. A tartály mindig, még nagyobb maradékmennyiség esetén is képes befogadni két big-bag zsák teljes tartalmát. Ez egyszerűsíti a vetőmag-logisztikát, mivel a töltés időpontja rugalmasabban választható meg. A kétkamrás tartály lehetővé teszi a különböző vetőmagok vagy műtrágyák külön adagolását. A maximális teljesítmény érdekében a két tartálykamra csak egyegy kiszórandó anyaggal tölthető meg. A pontos elosztást a nagy teljesítményű szállítópályával ellátott nyomórendszer garantálja. Akár 400 kg/ha mennyiség is kijuttatható 15 km/h munkasebesség mellett. Ezenkívül a ventilátor alacsony teljesítményigénye szintén hozzájárul a gép rendkívüli hatékonyságához. Az adagoló pontos kalibrálásához egy TwinTerminal használható.

Amazone

Rugalmasság a változatos szántóföldi gazdálkodásért

Alapesetben a két tartálykamra termékeit a Single-Shoot eljárás keretében ugyanaz a szállítópálya helyezi el a vetőbarázda megfelelő mélységébe. A megfelelő keresztirányú eloszlásról az új elosztófej gondoskodik. A soronkénti lekapcsolással ellátott elosztófej nagyfokú gazdaságosságot biztosít a vetőmag és a műtrágya megtakarításával. Különösen az átfedési zónákban alakulnak ki életerős állományok a pontos lekapcsolásnak hála, mivel egyetlen területen sem fordul elő dupla vetés. Ezzel a megoldással az összterület mindössze 1%-án alakulnak ki átfedések. Ha egyes sorok lezárásra kerülnek, csökken az adagoló fordulatszáma. A felesleges vetőmag a vetőmag-visszavezetésben kering, miközben a levegő továbbra is a vetőcsoroszlya felé távozik. Ezáltal a levegőnyomás állandó marad a magvezetékekben. A vetőmag barázdából történő kifúvása teljes mértékben kizárt. Ugyanakkor mindig elegendő mennyiségű vetőmag marad az elosztófejben, amely a gép leengedése után azonnal kijuttatásra kerül, és ez egészen a tábla utolsó sarkáig garantált.

Precizitás a teljes szélességben

Az egyenletes keléshez precíz mélységbeli elhelyezés szükséges. A TwinTeC plus duplatárcsás csoroszlya nagy tárcsaátmérőjével és akár 100 kg csoroszlyanyomásával impozáns megoldás. A csoroszlyákat még nagy haladási sebességek mellett is nyugodt járás jellemzi. A csoroszlya alakjának és nyomásának kombinációja jelenti a kulcsot az egyenletes művelési minőséghez és a nagy termelékenységhez.

A csoroszlyanyomás és a vetési mélység elektrohidraulikus távvezérlésével a gép könnyen a különböző talajviszonyokhoz igazítható. A beállítás felhasználóbarát módon a fülkékből, ISOBUS-terminálról lehetséges. Nincs szükség kézi karok elforgatására vagy biztosítóelemek behelyezésére. A jobb beállításnak köszönhetően gyorsan lehet reagálni a változó talajviszonyokra, aminek eredményeként a teljes területen homogén állományok alakulnak ki.

ZG-TX – kompromisszumok nélküli kombinált szóró

Az új vontatott ZG-TX géppel az AMAZONE új mércét állít fel a kombinált műtrágyaszórók szegmensében. A TS szórószerkezet és az újonnan kifejlesztett mészszóró szerkezet közötti egyszerű átalakítással mind az ásványi műtrágya, mind a földnedves mész pontosan kijuttatható egyetlen géppel. A ZG-TX így egyesíti a TS szórószerkezet előnyeit a tárcsába integrált AutoTS megoldással, a legjobb határszórási eredmények eléréséhez, maximális mészkijuttatási teljesítmény mellett. Az egyszerű Special vázkerettel és a megerősített Super vázkerettel az AMAZONE minden felhasználáshoz a megfelelő gépet kínálja.

Amazone

Precíziós szórógép

Eddig a kombinált műtrágyaszóró kifejezés olyan gépeket jelentett, amelyeknél egy szállítószalag 2 szórótárcsára adagolja az ásványi műtrágyát vagy a meszet. De a kombinált műtrágyaszórót kereső vásárlók körében is egyre nagyobb az igény a maximális pontosságra. Ennek fényében az AMAZONE úgy döntött, hogy új utakat nyit a műtrágya-adagolás területén, és ezt a TS szóró precizitásával kombinálja. Az eredmény sok szempontból újszerű. Egy, a műtrágyát a tárcsára juttató egyszerű csúszda helyett a ZG-TX gépen külön feladásipontállítás található. Ez pedig olyan precíziósan optimalizált funkciókat tesz lehetővé, mint a HeadlandControl és a Section Control. A TS műtrágyaszórókból ismert szórószerkezet akár 54 méteres munkaszélességig pontos szórási képet biztosít. Az opcionális FlowControl rendszerrel kombinálva a pontos mennyiségszabályozás az első másodperctől kezdve garantált. A műtrágya pontos adagolása az elektromos kettős tolózár és a szalagsebesség intelligens összehangolása révén történik. Ez alkalmazási térképek használata esetén akár oldaltól függetlenül is lehetséges.

Tökéletes határszórás

A ZG-TX a határszórás terén is új mércét állít fel. A TS szórószerkezettel együtt az AutoTS tárcsába integrált szóráshatároló rendszer gyárilag a jobb oldalra van felszerelve. Ez a megoldás nagy munkaszélességek mellett is tökéletes határszórási eredményeket garantál egészen tábla széléig. Míg korábban ez a rendszer csak a ZA-TS és ZG-TS precíziós műtrágyaszórókon volt elérhető, mostantól a ZG-TX gépen is megtalálható. Ezzel akár 17% többlethozam érhető el a hagyományos szóráshatároló rendszerekhez képest. Az ilyen szóráshatároló rendszer kombinált műtrágyaszórókon való alkalmazása egyedülálló.

Kettős előny – mész és műtrágya optimális eloszlatása

A ZG-TX különlegessége az, hogy egyszerűen átszerelhető mész- és műtrágyaszórás között. Ehhez mindössze bizonyos alkatrészeket kell kicserélni. Ilyen alkatrészek például a szórótárcsák, a terelőlemezek és a bevezetőrendszer. Az intelligens szoftvernek köszönhetően a terminál felismeri, ha átszerelik a műtrágyaszórót. A kombinált műtrágyaszóró így kb. 25 perc alatt teljesen átszerelhető, és készen áll a mész vagy a műtrágya kijuttatására. (A rendezvényen például a kávészünet alatt szerelték át mész kiszórására alkalmassá a gépet – igazán impozánsra sikerült a bemutató!)

A ZG-TX Super különösen masszív konstrukciója maximális terhelést enged meg egy tengelyen. Ezt a 15 tonna tengelyterhelés és a 4 tonna vonórúdterhelés kombinációja garantálja. A meredek tartályfalak gondoskodnak arról, hogy még a földnedves mész is lecsússzon, a kérésre rendelhető láncos lehúzó pedig egyenletes anyagáramlást biztosít a szórószerkezethez.

Az új fejlesztésű szórószerkezet maximális területteljesítményt tesz lehetővé, és megbízhatóan oszlatja el a meszet akár 16 m munkaszélességben.

A vontatott ZG-TX kombinált műtrágyaszóró különböző kivitelű változatai kifejezetten a nagygazdaságok, a bérvállalkozók vagy a gépkölcsönzők igényeire szabhatók. A Special változatot 6800 és 9000 l tartálytérfogat és 17 t megengedett maximális géptömeg, míg a Super változatot 11 200 l térfogat és 21 t maximális géptömeg jellemzi.

Összeállította: Fodor Mihály