fbpx

Növényvédelmi innovációk az Amazone-tól

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 12.

Németországi bemutató

Az Amazone hazai leányvállalatának meghívására nemrég részt vehettünk egy németországi szakmai úton. A gyárlátogatás mellett a szántóföldi bemutatók adták a program gerincét, cikkünkben az út tapasztalatai közül a növényvédelemmel kapcsolatos innovációkat ismertetjük.

Amazone

DirectInject közvetlen betáplálási rendszer

A növényvédő szerek a kijuttatás során igény szerint befecskendezhetők vagy leállíthatók. A DirectInject rendszer különlegessége a hagyományos rendszerekhez képest a befecskendezési folyamat gyors reakcióideje, valamint a permetlékörbe és a permetezőgép működésébe való teljes integrálása. A DirectInject segítségével egyénileg lehet reagálni a szántóföldi növényállomány igényeire, és csökkenthető a növényvédő szerek felhasználása és a permetezőgép további meneteinek száma. A DirectInject egy saját adagolórendszerrel ellátott, plusz 50 literes tartályból áll, amely az UX 01 Super tárolórekeszébe van beépítve, a gép jobb oldalán. A tartály így a talajról is könnyen hozzáférhető és biztonságosan feltölthető. A berendezés tárolórekeszbe való integrálása az összes berendezés optimális védelmét is biztosítja. A technológia nagy előnye, hogy a DirectInject hígítatlan növényvédő szerekkel is dolgozhat. Egy mechanikus keverő biztosítja, hogy még az ülepedésre hajlamos növényvédő szerek is homogénen maradjanak.

Szántóföldi alkalmazás

Ha a permetezőgép kezelője észreveszi például, hogy egy adott részterületen a nemkívánatos gyomok túlsúlya miatt védekezni kell, a vezetőfülkéből egy gombnyomással aktiválhatja a DirectInject adagolását. A DirectInject tartályból származó plusz hatóanyag ezután hozzáadódik a permetszertartályból származó permetszerhez. A hagyományos rendszerekhez képest optimalizált reakcióidőt az ikervezetékes rendszer biztosítja. A permetszertartályból származó előkevert permetszer és a DirectInject tartályból származó növényvédő szer egy második permetlécsövezésben jut el a szórókeret megfelelő pontjába. A közvetlen adagolórendszer aktiválásakor a keveréket a fúvókatesteken és a fúvókákon keresztül a keretben lévő több befecskendezési ponton keresztül juttatják ki. A permetezőszer ilyen rövid útja – közvetlenül a szórókeretben – rövid reakcióidőt eredményez a szántóföldön. A DUS pro nagynyomású keringetőrendszer lehetővé teszi, hogy a permetezőszer a csövezésben mindig az előre beállított permetezési nyomással keringjen, még akkor is, ha a fúvókák zárva vannak. A keringtetés leáll, amikor a közvetlen adagolási rendszer aktiválódik, ami azt jelenti, hogy a permetszertartályból származó permetszer nem keveredik a DirectInject tartályból származó termékkel.

Amazone
A DirectInject segítségével egyénileg lehet reagálni a szántóföldi növényállomány igényeire

Maradék permetmennyiségek és tisztítás

Mivel a DirectInject hígítatlan növényvédő szerekkel is dolgozhat, a fel nem használt mennyiségek a kijuttatás után visszatölthetők a termék eredeti tartályába. Ennek eredményeképpen a ténylegesen szükséges növényvédő szer mennyiségét nem kell a kijuttatás előtt ismerni, és a kevert maradék-mennyiségekkel sem kell utána foglalkozni.

A teljes rendszer a kijuttatás után automatikusan és távolról, a traktor vezetőfülkéjéből tisztítható. Ez biztonságot nyújt a felhasználónak, és időt takarít meg.

A DirectInject közvetlen adagolási rendszer az UX 01 egytengelyes növényvédő permetezőgépekkel használható, amelyek szabványos ISOBUS-kommunikációval és AmaSwitch vagy AmaSelect egyfúvókás vezérléssel, DUS pro nagynyomású keverőrendszerrel rendelkeznek.

A területtől az egyenkénti növénykezelésig

A hagyományos vegyi növényvédelem a jövőben is fontos szerepet kap. Növekszik ugyanakkor a precizitás iránti igény, egészen a növények egyenkénti kezeléséig. Az AMAZONE az AmaSwitch, ill. az AmaSelect elektromos fúvókakapcsolással a GPS-Switch automatikus fúvókalekapcsolással kombinálva olyan rendszert kínál, mely átlagban 8–10%-os növényvédőszer-megtakarítást tesz lehetővé a fordulókban, valamint az ék alakú területeken való célzott lekapcsolással. Az AmaSelect fúvókakapcsolásnak az Agritechnica keretében bemutatott további kiépítési szintjei révén, az AmaSelect CurveControl, AmaSelect Row és az AmaSelect Spot funkciókkal a pontosság tovább növelhető, és növényvédő szer takarítható meg. Ahhoz, hogy a kiszórási mennyiséget kanyarban való haladáskor is a teljes munkaszélesség mentén lehetőleg állandó szinten tartsa, az AMAZONE az AmaSelect fúvókakapcsoláshoz az AmaSelect CurveControl funkciót kínálja. Ez a rendszer érzékelők segítségével állapítja meg az ívgörbületet, és a szórókereten belül teljesen automatikus fúvókaváltás révén gondoskodik a lényegesen egyenletesebb permetezési arányokról a kanyarban való haladás során. Mivel az AmaSelect minden fúvókatestet 50 cm távolságban egyenként képes megvezérelni, a permetezési mennyiségek a szakaszoktól függetlenül állíthatók be.

Amazone
A sorspecifikus sávpermetezés révén a növényvédő szerek felhasználása így akár 65%-kal csökkenthető

Az AmaSelect Row révén az AMAZONE minden elektromos AmaSelect fúvókatesttel szerelt géphez lehetőséget nyújt a terminálon keresztül távvezérelve átkapcsolni a teljes területű permetezésről a sorspecifikus sávpermetezésre. A sorspecifikus sávpermetezés révén a növényvédő szerek felhasználása így akár 65%-kal csökkenthető. Ennek előfeltétele a speciális, csak 40°-os szórásszögű SpotFan 40-03 fúvókák használata. A speciális fúvókák átfedés nélkül dolgoznak, és a szóráskúp teljes szélessége mentén a növényvédő szer 100%-át alkalmazzák. A sávpermetezésnél különösen fontos a célterület távolságának betartása. Ha a fúvóka és a célterület közti távolság túl nagy, a sáv egyre szélesedik, túl kis távolság esetén pedig egyre szűkül. Ilyenkor az AmaSelect fúvókatestek és az aktív ContourControl keretvezetés kombinációja teljes mértékben kihasználja előnyeit.

A növényvédő szerek alkalmazásának csökkentéséhez az AMAZONE az AmaSelect Spot fúvókakapcsolás révén részfelület-specifikus gyomirtást kínál nagy pontosságú drónfelvételek alapján. A nagy felbontású térképek készítése a terepi gyomirtáshoz a holland DroneWerkers cég központi kompetenciája. Ehhez első lépésben berepül egy speciális RGB-kamerával felszerelt drón a terület fölé. A felvételeket ezután a speciális DroneLink szoftver egyetlen térképpé fűzi össze, kiértékeli, majd mesterséges intelligencia segítségével elkészíti az alkalmazási térképet. E térkép segítségével ezután célzottan végezhető el a gyomok permetezése. Permetezés csak ott történik, ahol valóban van gyom. A megbízható kezeléshez a megállapított kezelési spotok 1 m széles biztonsági zónával bővíthetők. Gyomosodástól függően akár 80%-os növényvédőszer-megtakarítás is elérhető.

Míg az AmaSelect Spot esetében a spot-alkalmazás offline változatáról van szó, az UX Amaspot egy érzékelő-fúvókarendszerrel rendelkezik, mely a permetezés során képes megkülönböztetni a gyomot a talajtól, és így célzottan, egyenként végezhető a gyomnövények kezelése.

Fodor Mihály