fbpx

Kevés és drága a takarmány az állatoknak, kaszálni kellene

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 11.

Soron kívüli engedélyt kért az Agrárminisztérium az Európai Bizottságtól az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) érintett gyepterületekhez kapcsolódó időbeli kaszálási korlátozások feloldására – olvasható a minisztériumi tájékoztatóban.

Szarvasmarha
Az állattartók is nehéz helyzetben vannak – a kaszálás még segíthet (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az aszállyal érintett területekről csak csökkent értékű takarmány nyerhető ki

A rendkívüli aszályhelyzet miatt a növénytermesztők mellett az állattartók is súlyos károkat szenvednek, ugyanis a takarmány előállításhoz szükséges terméshozamok is messze a normális mennyiség alatt maradnak. Az agrártárca minden lehetséges eszközzel küzd ebben a nehéz helyzetben annak érdekében, hogy csökkenjenek a mezőgazdasággal foglalkozó gazdaságok veszteségei.

Nagy István, tárcavezető kiemelte, a küzdelem egyik lépéseként hazánk soron kívüli engedélyt kért az Európai Bizottságtól az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) érintett gyepterületekhez kapcsolódó időbeli kaszálási korlátozások feloldására. A miniszter bízik abban, hogy a Bizottság felméri a helyzet valódi súlyát, és az állatok ellátása érdekében lehetőséget ad az időbeli korlátozások mérséklésére.

Az önellátás a társadalmi stabilitás fontos pillére

A tárcavezető kitért arra is, hogy a magyar agrárium és élelmiszerellátás biztonságának fenntartása nemzetstratégiai jelentőségű ügy, hiszen az önellátás képessége a társadalmi stabilitás fontos pillére.

A mezőgazdaság szereplői a továbbiakban is számíthatnak a kormány támogatására – hangsúlyozta Nagy István.

Forrás: AM/Sajtóközlemény