Agrárgazdasági megoldások

Változó a helyzet Magyarországon, az EU-ban és a tengerentúlon is. Itthon a csapadékhiány és a bőséges raktárak a jellemzőek, míg a körülöttünk lévő országokban jó vagy elegendő csapadék és eddig még pozitív kilátások határozzák meg a termelők és kereskedők életét. Fontos lesz a dél-amerikai régió cukortermésére is figyelni, hiszen nem mindegy, hogy mennyi cukor vagy etanol készül a cukornádból. Szintén fontos tényező, hogy az USA és Kína kereskedelmi háborúja milyen irányt vesz, ha lesz egyáltalán változás. A kínai és délkelet-ázsiai piacok növekvő alapanyagigénye azonban töretlen, ezt valahonnan ki kell szolgálni. Az Európai Unióban ez a növekvő igény inkább csak a fehérjékre igaz, ebből még egy jó darabig stabil importra szorulunk.

Kukorica

A magyar termelőket elsősorban a csapadék hiánya foglalkoztatta. Március közepén a talajban lévő vízmennyiség elmaradt a szokásostól, hiszen februárban országszerte nagyon kevés csapadék esett. A készletek így nem nagyon változtak, azok továbbra a raktárakban állnak eladhatatlanul, vagy éppen a következő hónapokban való kitárolásra várva. A minőségre továbbra is fel kell hívjuk a figyelmet, rendszeresen ellenőrizni kell és szükség esetén az óvintézkedéseket megtenni, különben nagyon hamar eladhatatlan áru lesz a magtárban. Az európai, sőt világpiacon nagyon más a helyzetkép. A meghatározó párizsi Tőzsde, a MATIF jegyzése a januári csúcshoz képest 17 eurót esett, az chicagói tőzsde jegyzése pedig 28 dollár centet. A legutóbbi USDA riport (Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által kiadott havi riport) szerint a kukorica zárókészlete 1 millió tonnával csökken, a szója pedig fél millióval nő ebben az évben.

Ami a következő időszakban meghatározó lesz, az a Fekete-tengeri ár, ami szintén csökkent az elmúlt hetekben. Ukrajna rekord mennyiségű kukoricát rakott hajókba februárban: mintegy 3,7 millió tonnát, ami nem kis logisztikai bravúr. Ebből 1,2 millió tonna érkezett az Unióba, minőségi problémákról nem tudunk. Előrejelzések szerint a tavalyi 24 millió tonna után idén 29 millió tonna kukorica hagyhatja el Ukrajnát. A Fekete-tengeri spot ára múlt héten 153 Euró volt. Szerbiában és Romániában is óriási mennyiségű eladatlan áru van a raktárakban, mely a példátlan mértékű ukrán kivitel következtében még nem kelt el a különböző import piacokon. Szerbiában komoly tárolókapacitás-bővítéseket tapasztalunk, mely a folyamatos géppark- és technológiai fejlesztésekkel figyelemre méltó kihívást jelenthet a régióban. A legtöbb ukrán kukorica egyébként Spanyolországban talált gazdára az EU-ban.

MATIF kukorica ár alakulása az elmúlt időszakban (euró)

Argentínában továbbra is kiváló termést várnak, az USA-ban pedig az olvadó hónak köszönhetően a kukorica-övben jelenleg nem okoz problémát az elmúlt hetek száraz időszaka. A nyár eleji időszak árubőséget okozhat, amikor is az ukrán tengeri még jön, az argentin pedig már jön az EU-ba. Érdemes lesz figyelni ezekre a piacokra és importálókra. Az Unióban a következő időszakban meghatározóak lesznek az etanolpiaci fejlemények, több ország ugyanis komolyan vizsgálja az úgynevezett E10-es üzemanyag bevezetését a jelenlegi E5 helyett. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a motorbenzinbe 5% helyett legfeljebb 10% etanolt kevernek, mely az üzemanyag több tulajdonságát is javítja, kezdve a jobb égéstől a kevesebb részecskekibocsátáson át a kedvezőbb menetteljesítményekig (tudták, hogy az EU-ban a fogyasztás mérések hivatalos üzemanyaga az E10?). Románia és Bulgária mindenesetre nem várt, és már idéntől a 8, illetve 9% etanol bekeverése mellett döntött. Amennyiben további országok, köztük talán Magyarország is hasonlóan tesz, úgy a régiós kukoricatermelőknek tovább stabilizálódik a piaca, nem is beszélve a kiváló minőségű fehérjetakarmány-társtermékről, mely kiválthatja az import szóját.

Búza

Itthon az olvadó hó alól szépen kibújt a búza, de az elmúlt hetek száraz időszaka aggodalomra adhat okot. Kritikus lesz a következő pár hét: az őszi vetéseknek nagyon kell a csapadék.

A legutóbbi USDA-jelentés és más előrejelzések szerint az EU-ban azonban a vetések 86%-a jó vagy kiváló minősítésű, sőt, ez mondható el a Fekete-tenger környékéről is. Szintén a legutóbbi riport módosította a búzatermelés/felhasználás előrejelzését is, csökkentve a globális felhasználást mintegy 5 millió tonnával. A MATIF jegyzése március közepén 184 euró, mely mintegy 20 euróval kevesebb a januári csúcshoz képest. A fekete-tengeri árak is hasonló mértékben csökkentek, pedig Ukrajna mintegy másfél, Oroszország pedig 4 millió tonnával fog kevesebbet exportálni búzából a tavalyi évhez képest. Ami a csökkenő európai árakat nézve (és a kedvező várakozásoknak is köszönhetően) azt jelentheti, hogy a piac beárazta a tavalyi hiányt, a feldolgozók nagy valószínűség szerint bebiztosították magukat árualappal. Érdemes végig gondolni, hogy a készleten lévő terményünket mikor is akarjuk értékesíteni.


MATIF búza ár alakulása az elmúlt időszakban (euró)

Reng Zoltán

Hungrana-vezérigazgató; a Magyar Kukorica Klub elnöke

búza csapadék cukor Hungrana kukorica MATIF vetés