fbpx

A szélsőségesen változékony időjárás hatásai a szántóföldön

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 13.

Az április első felében a rendszeresen visszatérő éjszakai, hajnali fagyos idő a virágzó gyümölcsösök mellett a szántóföldi növényekben is károkat okoztak. Ennek nyomai az őszi káposztarepcében és a kalászos gabona kultúrákban is fellelhetők.

Repce
A szántóföldi növényeket is megviselhette a fagyos időjárás, bár nem okozott olyan komoly károkat, mint a gyümölcsösökben (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Mit figyelhetnek meg a termelők?

Amennyiben a repce főhajtásain szárgörbülés, torzulás, felrepedés jeleit fedezzük fel, érdemes alaposan megvizsgálni a növényeket. Ezek származhatnak az említett tavaszi fagytól is, de lehetnek a repceszár ormányosok tevékenységének eredményei is.

A kalászos gabonák leveleit érdemes közelről megvizsgálni. Az élettani eredetű foltosodás jelentkezése esetén szintén gondolhatunk a fagyos napok káros hatásaira. Ronthatott a helyzeten, ha valaki ebben az időszakban folyékony nitrogén műtrágyával fejtrágyázott és egyúttal gyomirtózott is. A foltok most megijeszthetik a fiatal, tapasztalattal nem bíró gazdákat, de hamarosan kinövi a kultúra.

A korán vetett borsó számára is erősen depresszív az ismétlődő fagy, lehet, kicsit visszaveti, de nem okoz maradandó károkat, amennyiben a növény talál kellő tartalék tápanyagot.

Repce
A szélsőségesen változékony időjárás pont virágzásban kapta el a repcét (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A hideg miatt a kártevők is megbújnak, de…

A hideg miatt nem lesz gond a repcefénybogárral – gondolnánk, azonban a melegebb, napos órákban előjön táplálkozni. Kártétele fokozott lesz, mivel a tartósan alacsony hőmérséklet miatt a repce virágzása elhúzódik. A virágporhoz csak a bimbók kirágásával jut a bogár, ezért már most jelentős a károsodott és emiatt abortált bimbók aránya.

Találhatunk már becőormányosokat is, de létszámuk még nem éri el a veszélyességi küszöbértéket. A virágport keresik a bundásbogarak; mivel most virágzik a repce, fellelhetjük ez a kártevőt is a kultúrában.

Kalászos
A gabonatáblákon is a fagyos éjszakák után meglátszott a hideg (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az őszi kalászos gabonák jobban viselik a hideget

A szántóföldeken láthatunk az esőzések miatt megdőlt rozs vetéseket, de az őszi árpa és a búza fejlődése lendületes. Ez alól kivétel az árpa sárga törpülés vírussal fertőzött táblák, ugyanis a súlyos megbetegedés és a hideg együttesen legyengítette az állományt.

A gabonákban a fertőző gombabetegségek szinte mindegyike jelen van: árpán elsősorban a lisztharmat és a helmintospóriumos levélfoltosságok valamelyike; búzán pedig a lisztharmat mellett a szeptóriás levélfoltosság dominál. A rozsdabetegségek most még nem tűnnek veszélyes mértékűnek.

A napi hőmérséklet egyre emelkedik, ha még csapadékot is kap, a gombás fertőzések tovább terjedhetnek a táblákon. A kórokozó gombák terjedését késleltetni kell a szárbaindulás és kalászhányás során.

A kalászosokban még nem jellemző a rovarkártevők jelenléte, egyelőre a vetésfehérítő bogarakat figyelhetjük meg, változó létszámban és károsítási szinten. A megrágott leveleket kell keresni, bár ez még csak a bujább fejlődésű vetésekben a szembetűnő. Az eddigi hideg miatt tojásrakásuk még csak szórványosan fordul elő.

Forrás: Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara