fbpx
753681

Két napot kaptak pluszban a támogatás igénylésére

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 27.

Október hónapban lehet elektronikusan benyújtani a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításához kapcsolódó válságtámogatási kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), mivel a hónap utolsó napja ünnepnapra esik, legkésőbb 2022. november 02-án éjfélig élhetnek a gazdák ezzel a lehetőséggel.

Juhnyáj
A hosszú hétvége, az ünnep miatt még kapnak pár napot a kérelem beadására (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Vissza nem térítendő válságtámogatás

A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet alapján a juh- és kecskeágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében apaállatok esetén az állattartók a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására 2022. október 1. és október 31. közötti időszakban kizárólag vissza nem térítendő válságtámogatást vehetnek igénybe.

A rendelet alapján a válságtámogatási kérelem az ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a MÁK által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon 2022. október 1. 00:00:00 és 2022. október 31. 23:59:59 között az Elektronikus kérelemkezelés menüpontból kiindulva tölthető ki és nyújtható be.

Azonban a kérelem benyújtás végső határidejének napja ‒ 2022. október 31-e ‒ a MÁK-nál munkaszüneti nap, ezért a kérelmeket legkésőbb 2022. november 2-án 23:59:59-ig lehet benyújtani. A benyújtásra vonatkozó határidő jogvesztő!

Egyszer igényelhető az adott állat után támogatás

Egy tenyészkos vagy tenyészbak után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás.

A támogatás benyújtásával kapcsolatos részletes szabályokat a MÁK közleménye tartalmazza.

A támogatásokkal kapcsolatos további híreinket elérhetik portálunk adott rovatában.

Forrás: NAK