fbpx

Az egyediség nem zárja ki a közös gondolkodást

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 április 28.

Az Év Agrárembere Díjat 10 kategóriában hirdették meg a szervezők. Olyan gazdálkodókat, szakmabelieket és munkáságukat mutatják be, akik a mezőgazdaság és a társadalom tartóoszlopai, szerepvállalásukkal példát mutatnak, és a terület presztízsét is öregbítik. A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés FIATAL GAZDA kategóriájának győztese Kostyál Etelka.

Kostyál Etelka
Az egykori közgazdász elsődleges feladatának a fenntartható fejlődés biztosítását tekinti, megvalósítási területe a mezőgazdaság

Párizsból jött haza

A Sorbonne Egyetem egykori közgazdásza egyenesen Párizsból költözött vissza szülővárosába, Bátaszékre, hogy testvéreivel átvegyék nagyszülei gazdaságát. A francia olajiparhoz és bankszektorhoz szokott kétgyermekes anya hamar feltalálta magát az agrárkörnyezetben. Míg férje és sógora a már 800 hektárosra gyarapodott szántón és a 40 hektáros szőlőben a termelésből veszi ki részét, addig ő a közgazdász tudását kamatoztatja, a teljes adminisztratív és gazdasági hátteret biztosítva.

A szántóföldi növénytermesztésük nagy részét a hagyományos kultúrák teszik ki, kukoricát, őszi búzát, napraforgót, szóját és őszi árpát termelnek, amin Kostyál Etelka szerint nem is lenne célszerű változtatni. A technológiát azonban már a kezdeti lépésnél átgondolták a fiatalok; a forgatásos talajművelést teljesen elhagyták, és inkább az AKG-programhoz csatlakozva, a terület adottságaihoz igazítják a művelést, a ráfordítást és persze az elvárt hozamot is.

A generációváltás nemcsak új lendületet és szemléletet, de új ágazatot is hozott a családi gazdaság életébe

A fiatalok a Szekszárdi borvidék déli részén fekvő, korábban erdősült területeken korszerű szőlőültetvényeket telepítettek. Ez a feladat új kihívások elé állította a fiatal, lendületes gazdászcsaládot, akik most az éghajlatváltozás és a gazdasági környezet ingadozásait is tanulják a szőlőtermesztés mellett.

Az ifjú gazdász épp ezért tekinti elsődleges feladatának a fenntartható fejlődés biztosítását, az ökológiai lábnyomuk csökkentését és a hatékonyságuk növelését. Ehhez elhivatottan dolgozik a termelők integrációján, meggyőződése, hogy az egyediségre törekvő borászatok is dolgozhatnak együtt, különösen a fiatal, még kezdő szőlészek és borászok előnyére válhat az összefogás, a feldolgozásban és az értékesítésben is. Szakmailag és közgazdaságilag is alátámasztott álmának megvalósításához még támogatókat keres.

Kostyál Etelka nevéhez fűződik a Tolna Megyei Ifjú Gazda Gazdakör alapítása is, melynek azóta is elnöke, emellett a Szekszárdi Gazdakör alelnöke, valamint a Nemzeti Agrárkamara megyei küldötte, így aktív szervezője a környékbeli gazdafórumoknak és üzemlátogatásoknak.

Minden fórumot kihasznál az integráció és az ökológiai szempontok népszerűsítésére, meggyőződése, hogy a fiatal generáció ezeket az irányelveket felismerve sokat tehet a hatékony, mégis környezetkímélő agráriumért.