fbpx

Az árulkodó szín – azaz hogyan mutatják növényeink, ha jól érzik magukat?

Írta: - 2016 július 25.

Minden gazdálkodó számára fontos, hogy termesztett növényei számára a lehető legjobb feltételeket biztosítsa. Mit is jelent ez valójában? Azt jelenti, hpgy a növény MINDEN számára fontos tápanyagot fel tud venni a gyökérzeten keresztül, többlet energia befektetés és hiány nélkül. A gyökéren keresztüli növénytáplálás mindennek az alapja.

A növények némileg eltérő jelzésekkel is ki tudják mutatni ha jól érzik magukat, és egyik ilyen indikátor a színük.

Például, a kukorica nagy sötétzöld levelekkel.

Búzánál akkor lehetünk biztosak az optimális feltételekben, ha kékeszöld színben pompázik. A kékes színárnyalatú növény erőteljes, fotoszintézise a maximumon van, és a legjobb gyökéren keresztüli tápanyag felvétel valósulhat meg. Az ilyen állománytól messzemenően jobb stressz-toleranciát és betegség-ellenállóságot várhatunk, jobb szárszilárdsággal, nem fog könnyen megdőlni sem szélben, sem egy esetleges rovarkártétel esetén. A jó kondícióban tartott növényállomány ezt a színt mutatja az érési folyamat kezdetéig.

Hogyan érhetjük ezt el? Kezdjük a talaj pH értékének optimális, semleges (~pH 7) tartományba emelésével, amely lehetővé teszi a növény számára a genetikai maximumot megközelítő teljesítményt és az akadálytalan tápanyag felvételt. Semleges pH tartományban valamennyi hasznos tápelemet képes a növény a gyökerén keresztül felvenni.

A többi már a technológián, genetikán, csapadék viszonyokon is múlik, de az alapokat mindenképp rendbe kell tenni!

Hogyan néz ki egy ilyen állomány?

Megmutatjuk! Nézzen a képre!

A bal oldali kékeszöld állomány megfelelő talajmeszezést követően került elvetésre, szemben a jobb oldali, meszezést nem kapott, így savanyúbb talajba vetett állománnyal. A különbség, mondhatjuk, szembeötlő…

A meszezéshez TERRACALCO 95 szemcsés talajmeszező anyagot használtak.

Mi a TERRACALCO 95?

A TERRCALCO 95 egy új, innovatív, szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágya szóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását.

A TERRACALCO 95 legfontosabb tulajdonságai:

  • 100%-ban illeszkedik a jelenlegi műtrágyázási gépi technológiához
  1. röpítő tárcsás műtrágya szóróval 18m szélességben, legyező alakban egyenletesen szórható,
  2. gyors oldódása miatt gyors hatású anyag, amely időbeli rugalmasságot ad a meszezés kivitelezésére tavasszal és ősszel egyaránt, bizonyos feltételek mellett állományban is,
  3. optimális dózisa (0,5 – 2t/ha) lehetővé teszi a gyors kijuttatást kisebb kapacitású – függesztett – műtrágya szóróval is,
  4. kis dózisban kalcium trágyázásra is használható.
  • 100%-ban illeszkedik a műtrágya logisztikai gyakorlathoz
  1. ömlesztve /bigbag-ben /palettás áruként egyaránt szállítható,
  2. nedvességtől védve hosszú ideig (zárható, bélelt bigbag-ben egy évig) eltartható,
  3. lehetővé teszi a mezőgazdasági forgalmazói kör bevonását a mezőgazdasági inputanyag-piacon megszokott szolgáltatások biztosítására.
  • Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással és kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő talajmeszező anyag.

Csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a termék adta lehetőséget!

www.carmeuse-agrarium.hu