fbpx

Holisztikus védekezés az összehangolt támadás ellen

Írta: Kohout Zoltán - 2018 július 18.

Antibiotikum-rezisztencia, mikotoxinok – komoly a kihívás, de van megoldás a BIOMIN-tól a baromfi ágazatban is

A növényi mérgekkel fertőzött takarmányok szabályosan lerabolják a telepi állatállományok produktivitását; a gyorsan terjedő antibiotikum-rezisztencia megnehezíti az állategészség-védelem munkáját; a rossz telepi körülmények pedig sokszor észrevétlenül okoznak komoly gazdasági veszteséget. Komplex problémákra összetett válaszokat kell adnia a modern állattartásnak – hirdette legutóbbi baromfi termelőknek tartott konferenciáján a szakterület élvonalbeli cége, a BIOMIN.

Van jövedelmezőség antibiotikum nélkül isHolisztikus, az állategészségügyet átfogóan kezelő konferenciát ígért májusi rendezvényükön dr. Jakab Gábor, a BIOMIN magyar leányvállalatának ügyvezetője. Rámutatott: csak egészséges csirke és takarmány képes jövedelmező tartási-termelési viszonyokat teremteni, s ez az ab-rezisztencia és a mikotoxinok terjedése miatt komoly kihívás a tudománynak.

Különösen igaz mindez Magyarországon, amely Európában a 4. legnagyobb(!) ab-felhasználó. – Nem az antibiotikumokkal van baj, hanem a túlzott, viszszaélésszerű alkalmazástól kell óvakodnunk. A rezisztencia terjedése azzal fenyeget, hogy az eddigi készítmények hatástalanná válnak az állat- és humán egészségügy számára – jelentette ki Franz Waxenecker (fejlesztési igazgató, BIOMIN). Hangsúlyozta: az átgondolt vakcinázási stratégia, a telepi biobiztonság, a tiszta és az állat betegség-ellenállóságát erősítő takarmány, a megfelelő bélmenedzsment esetén helyettesíthető az ab-felhasználás – amint ezt csaknem 30 tudományos telepi kísérlet bizonyítja.

Ezért egyedülálló a Mycofix-megoldás

A mikotoxinok három különösen káros hatására Michele Muccio (termékmenedzser, BIOMIN) hívta fel a figyelmet. A takarmányba került növényi mérgek az állat egészségére, teljesítőképességére gyakorolt negatív hatásukat szinergikusan, összeadódva fejtik ki. Másrészt, bár a felszívódásuk döntően a gyomor-béltraktus felső részén történik, az egész emésztőtraktust megfertőzhetik. Nemcsak energiát rabolnak az állattól az emésztőszervek tönkretételével, de az immunrendszer bélrendszerben tárolt bázisát is elpusztíthatják. Ezért fontos az Európában egyedülálló készítményeket fejlesztő BIOMIN termékeivel ellensúlyozni a folyamatot. A BIOMIN által gyártott, a mikotoxinok hatástalanítására egyedüliként EU-regisztrációval rendelkező, széles hatásspektrumú Mycofix termékek az adszorpció, a biotranszformáció és a biovédelem eszközeivel hatástalanítják a mikotoxinokat az állat szervezetében, miközben az állat ellenálló-képességét is erősítik.

A bélegészség döntő a termelékenységben

A csirke-előállítás mikrobiológiai-állatorvosi ellentmondásai kapcsán dr. Horváth-Papp Imre arról beszélt: az egészséges bélflóra kialakításában a korai takarmányozás kritikus tényező, és a természetes védőmechanizmusok erősítése is segíti e célt. Rámutatott: a bélrendszer a külső hatásoknak leginkább kitett testfelület, hiszen sokrétű – fizikai, kémiai, immunológiai, bakterológiai – hatás éri. Ugyanakkor a test legtöbb – 70 százaléknyi – immunsejtje itt koncentrálódik. Optimális esetben e szervrendszer épségétől, teljesítményétől függ a hatékony emésztés, azaz tápanyag-felszívódás, és a hatékony védelem a betegségek ellen. Az egészséges bélflóra, a normál mikroflóra azért fontos – emelte ki a BIOMIN szakmai napján –, mert a bakteriális közösségek tartják fenn a bélrendszer funkcióit és egészségét. E harmonikus egyensúly felborulása azzal a következménnyel járhat, hogy az állat érzékennyé válik a kórokozókkal szemben, patogének szaporodhatnak el a szervezetében. A vezető állatorvos arról is beszélt: egykori, természetes közegükben a frissen kikelt baromficsibék mikroflóráját a tyúk által ürített baktériumok „oltóanyaga” biztosította – ám ez az intenzív, steril keltetői-nevelői üzemi körülmények közt nem létezik. Ezért is fontos biológiai alapú megoldások révén biztosítani a korai takarmányozás során a bélegészség, az egészséges mikroflóra kialakulását. Dr. Horváth-Papp Imre elemezte a csirkenevelés egyik legfontosabb betegségének, az elhalásos bélgyulladás legfontosabb ismérveit: előidéző okait és a kártétel sokrétű, jelentős következményeit. A megelőzés lehetőségét a betegség megértésében, a hatékony menedzsmentben, a – BIOMIN kutatásainak is fókuszában álló – természetes védőmechanizmusok fokozásában, kiegészítésében és a bélflóra segítésében látta.

Megtérül a jó tartási környezet

Mi, emberek sem teljesítünk jól, ha rossz környezetben vagyunk, így az állatok elhelyezési-tartási körülményei döntőek a produktivitásban – hangsúlyozta Mark Karimi. Mivel a rezsiköltségek az összes kiadás 3-4%-át teszik csak ki, nagyon nem érdemes ezen spórolni – tette hozzá –, majd kísérleti tényekkel mutatta be, milyen visszaesést, azaz kárt okoz a poros levegő, a fényhiány vagy rossz fényszabályozás, a rosszul pozícionált etető. A termelés, a növekedés korai szakaszában a poros, ammóniában és széndioxidban gazdag levegő negatív hatásai később fokozottan jelentkeznek. Megdöbbentő tényekre bukkantak továbbá a csontfejlődés és a fényerősség kapcsán is. Egyszóval, a környezeti tényezők epigenetikus változásokat okoznak a madarak egészségi állapotában és termelékenységében. A tiszta környezetben csökkenthető a fertőzésveszély és az antibiotikum-felhasználás, emellett minden, ami elősegíti a madarak jobb közérzetét, az hozzájárul a jobb termelékenységhez, egészségi állapothoz – ám mindezt holisztikusan és a madarak táplálási igényeihez szabottan érdemes végigvinni.

A legjobban az térül meg, ha a legjobbat adjuk a csirkéinknek – foglalta össze BIOMIN baromfi-szaktanácsadója.

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak

Kohout Zoltán