fbpx
232918

Együtt kell tennünk azért, hogy jobb legyen a világ

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 április 28.

Az Év Agrárembere Díjat 10 kategóriában hirdették meg a szervezők. Olyan gazdálkodókat, szakmabelieket és munkáságukat mutatják be, akik a mezőgazdaság és a társadalom tartóoszlopai, szerepvállalásukkal példát mutatnak, és a terület presztízsét is öregbítik. A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés FELDOLGOZÓ-ÉLELMISZERIPAR kategóriájának győztese Giacomo Pedranzini, a KOMETA 99 Zrt. ügyvezető igazgatója.

Giacomo Pedranzini
A felszabaduló munkaidőt önkéntes munkára szeretné majd fordítani

Hazánk egyik legnagyobb sertésfeldolgozója az egészséges társadalomért

Már Leonardo da Vinci óta tudni véljük a tökéletes emberi test ismérveit, de a cél mégsem a tökéletesség, sokkal inkább az egészséges táplálkozás és azzal együtt egy aktív, gyógyszerekre kevesebbet költő, valóban egészséges társadalom építése lenne. Ehhez szeretne hozzájárulni Giacomo Pedranzini is, aki bár nagy csodálója a magyar konyhaművészetnek, a só-, a zsír- és a hozzáadottfüst-fogyasztásunkat mégis csökkentené. A KOMETA 99 Zrt. ügyvezető igazgatója – és az orvostudomány mai állása – szerint a jelenlegi napi 17 grammal már a háromszorosánál járunk az ajánlott sófogyasztásnak, így az érrendszerünket is veszélynek tesszük ki. Épp ezért a KOMETA-termékek már – egy egészségtudatosabb gyártás eredményeként – csökkentett sótartalommal kerülnek az asztalunkra.

Hazánk egyik legnagyobb sertésfeldolgozójaként nemcsak az egészségünkért, de egy teljes ágazat fennmaradásáért is dolgozik a kaposvári vállalat, ahol a környékbeliek kiemelt támogatása érdekében felárat fizetnek a száz kilométernél közelebbről érkező sertéstenyésztőknek. Európában egyedülálló módon a teljes feldolgozási folyamat – a vágástól a feldolgozáson és a szalámik érlelésen át egészen a húsok csomagolásáig – helyben, „egy tető alatt” történik, így minimalizálják a logisztikai költségüket és ökológiai lábnyomukat is.

A saját szennyvízüzemnek köszönhetően tisztított vizet engednek vissza

A KOMETA az egyetlen hazai húsüzem, amely saját szennyvízüzemmel is rendelkezik, így a feldolgozás után visszamaradt tisztított vizet a Kapos folyóba vissza tudják engedni.

Környezetvédelmi elhivatottságukat igazolja a nemrégiben megépített melléktermék-feldolgozó üzemük is, ahol a húsfeldolgozás közben keletkezett hulladékot húslisztté, állateledellé dolgozzák fel.

Termék- és pénzadományokkal hosszú évek óta támogatják a helyi közösségeket

Számos össztársadalmi jelentőségű akcióban is részt vettek az Élelmiszerbank és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját folyamatosan segítve. A társadalmi szerepvállalásuk ráadásul ennél sokkal messzebbre nyúlik: az automatizáció akarva-akaratlanul csökkenti a munkaerőigényt, amivel mégsem munkatársai számát szeretné csökkenteni az ügyvezető igazgató.

A világszerte terjedő Benefit Corporation szemléletet követve a felszabaduló munkaidőt önkéntes munkára szeretné majd fordítani, mert meggyőződése, hogy együtt kell tennünk azért, hogy jobb legyen a világ.