fbpx
281120

Túl olcsón adják a magyar gazdák a kukoricát?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 07.

Éppen fellendülőben van a kukorica ára, ráadásul a keleti export miatt nem is mindig hozzáférhető. A magyar áru most az ukránnál is kedvezőbb – lenne – a régió feldolgozóinak.

takarmány kukorica
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Magyarországon az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) szerint átlagosan 58,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica március harmadik hetében. Ez ugyan az egy évvel korábbitól még mindig durván, majdnem 40 százalékkal elmarad, de jelenleg versenyképes a határátkelőkre leszállított ukrán (tranzit)áruval. Annak az ára ugyanis bár nem éri el az 50 ezer forintos tonnánkénti árat, leszállítva drágább lenne, mint a magyar – ezt a magyar gazdák kihasználhatnánk, sugallja laptársunk, a MezőHír összefoglalója. Erre utal, hogy a tonnás árak egy hét alatt 1000 forinttal nőttek április elejére egy hét alatt, másrészt a fekete-tengeri kukorica ára is a hét folyamán tonnánként 8-10 dollárral 154-156 dollárra nőtt, ugyancsak az élénk kereslet miatt. A lap szerint az erőteljes kínai exportigény 160 dollárig is húzhatja az árakat, ami jó lehetőség a magyar termelőknek is, hogy drágábban adják el terményüket a térségbeli feldolgozóknál.

Az AKI jelentése szerint egyébként március első harmadában Ukrajnában még 170 dollár/tonna (–8 dollár) volt a termény azonnali kikötői ára (FOB). Bulgáriában és Romániában a kukorica spot piaci ára 5 dollárral 193 dollár/tonnára (FOB) mérséklődött ugyanakkor.